Az EU szerint nem végez auditálást Gyurcsány cége

-

Az Altus Zrt. nem végez auditálási tevékenységet az Európai Bizottság megbízásából – közölte hétfőn Brüsszelben Jakub Adamowicz, az EB regionális politikával kapcsolatos ügyekben illetékes szóvivője.


Adamowicz szerint az Európai Bizottság (EB) az Altus vezette konzorciumot nyilvános pályázat nyomán választotta ki szerződéses partnernek, hogy az készítsen tanulmányokat a kohéziós (felzárkóztatási) és regionális politika további alakításával összefüggésben.


A nyilvános pályázat eredményeként keretmegállapodás született, amelynek alapján az Altus vezette konzorcium áttekintést nyújt a 2014 és 2020 közötti tervezési időszakra szóló új uniós regionális politika újszerű előírásainak megvalósításáról – tájékoztatott a szóvivő.

Jakub Adamowicz szerint a megbízatás nem csak Magyarországra, hanem minden EU-s országra vonatkozik, azonban nem terjed ki az igazgatási és ellenőrzési struktúrák elemzésére. Hozzátette, a konzorcium megbízatása tavaly október óta él, és a tevékenység 2016 január végéig tart.

Az ügyre most azért reagált a szóvivő, mert vasárnap Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára arra kérte az EB-t, hogy gondolja újra, hogy Gyurcsány Ferenc cégét, az Altust bízza-e meg a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével.

Csepreghy szerint érthetetlen, hogy az Európai Bizottság egy politikailag függetlennek nem mondható politikus négyfős cégét bízta meg a feladattal. Ahelyett, hogy egy nagy nemzetközi könyvvizsgáló céget kért volna fel.

Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége, az Altus vezérigazgatója a helyettes államtitkár szavaira úgy reagált, hogy az Altus 2014 őszén nemzetközi nyílt tenderen egy 11 céget – köztük német, francia, olasz, svéd, bolgár, lengyel és szlovák vállalatokat – magában foglaló konzorcium vezetőjeként nyerte el a tanácsadói megbízást az Európai Bizottságtól.

A tanácsadás az EU összes tagországára kiterjed, a 2014-2020 közötti pénzügyi perspektíva 28 partnerségi megállapodására és közel 300 most induló fejlesztési programjára vonatkozik – tájékoztatott Dobrev Klára. Hozzátette, hogy a feladatot a 28 tagállamban csaknem 40 szakértővel végzik, szakértői csapatuk pedig többségében külföldi tanácsadókból áll, akikkel a hazai fejlesztéspolitikában évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek dolgoznak együtt.