Az EU szerint nem bűn a hajléktalanság

Fotó: szpot.hu / Béla Fotós

-

A hajléktalanság nem bűn! – mondta ki az Európai Parlament legújabb állásfoglalása, amely szembeszállt a hajléktalanságot büntető magyar törvénnyel.


A képviselőtestület által nagy többséggel - 349 igen, 45 nem és 113 tartózkodó szavazattal - elfogadott dokumentum a lakhatás megteremtését, a határokon átnyúló hajléktalanság és a fiatal hajléktalanok problémáját, valamint a megelőzés fontosságát hangsúlyozó európai hajléktalanstratégia kidolgozására szólítja fel a Bizottságot. Mivel a szociális ügyek, köztük a hajléktalanok helyzete nemzetállami kompetencia, így az Európai Uniós stratégia csak egyfajta útmutatásként szolgálhat, a konkrét lépéseket a tagállamoknak kell megtenniük. A parlamenti állásfoglalás felhívja a figyelmet a hajléktalanság és a szegénység összefonódására, miközben hangsúlyozza, hogy ezek olyan életkörülmények, melyek semmiképpen sem számítanak se bűnnek, se önként vállalt életformának.  


Az Európai Parlament álláspontjának némiképp ellentmond a tavaly ősszel a magyar Országgyűlés által elfogadott törvény, melynek értelmében szabálysértést követ el az, aki egyes közterületeken életvitelszerűen tartózkodik. Ez vonatkozik a világörökségi területekre, illetve további, az önkormányzatok által tetszőlegesen kijelölt körzetekre, melyek lehetnek oktatási és egészségügyi intézmények környékei, játszóterek vagy a főváros tulajdonában lévő közterek, utak, stb. Ha valaki mégis ilyen a területeken él, azt a rendőrök felszólíthatják, hogy távozzon; ha pedig nem teszi meg, közmunkára, pénzbírságra, többszöri alkalommal való szabálysértés esetén pedig elzárásra is büntethető.