Az EU-s források tizedét tartja vissza Brüsszel

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

A 444 szerint hitelekből próbálja pótolni az állam a pénzt.


„A rendelkezésre álló forrásokat 100 százalékban lehívta Magyarország, ami nemzetközi összevetésben is kiemelkedő eredménynek számít. 9000 milliárd forintot fordítottunk fejlesztésekre” – jelentette ki korábban Lázár János a 2007–2013-as forrásokról. A 444 viszont egy szakértőtől származó, nem hivatalos összesítés alapján arról írt, Brüsszel 2,5 milliárd eurót, azaz 775 milliárd forintot, a teljes keret közel 10 százalékát tartja vissza.


Amit pedig nem fizetett ki az EU, azt a magyar állam hitelekből pótolja. 2015-ben az Államadósság Kezelő Központ 560 milliárd forintot vett fel, azaz annyit, amennyibe például a 4-es metró került.

A Bizottság nem adott pénzt a közvilágítási KEOP-pályázatokra (amelyekben gyakran nyert a korábban Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Zrt.), az útépítési pályázatokra (mert túl szigorú feltételeket írt elő Brüsszel szerint Magyarország), a teljes TÁMOP operatív programra (amelyen belül az Öveges-programnál komoly visszaélések lehettek) és a TIOP-programra (amelyben az igazgatási és ellenőrzési rendszerrel van baja Brüsszelnek).

A ki nem fizetett pénzekből valamennyit valószínűleg megad majd az EU, ezeknél csak a helyettük felvett hitel kamatait kell majd törleszteni. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy egyes esetekben pénzbüntetést kap a magyar állam, vagy a teljes programra előirányzott összeget megvonják Magyarországtól.