Az EU-ra fogná a menekültek halálát a Fidesz és a KDNP

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Újabb politikai állásfoglalást fogadhat el az Országgyűlés, amely az Európai Uniót hibáztatja a menekültügyi helyzetért. A kormánypárti kezdeményezők ugyanakkor nem részletezik, hogy ki és miért felelős, Brüsszel úgy általában hibás.


A menekültügyi törvénycsomag mellett egy politikai állásfoglalás elfogadása is szerepel majd a parlament jövő hét csütörtökre és péntekre összehívott rendkívüli ülésén: Rogán Antal, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője több képviselőtársukkal együtt Üzenet az Európai Unió vezetőinek címmel nyújtottak be határozati javaslatot.

Az üzenet lényege egyszerű: „A kialakult helyzetért az Európai Uniót terheli a felelősség.” Azt viszont nem részletezik, hogy az EU mely szerve és pontosan mit követett el, vagy például az Európai Tanácsban mely javaslatával maradt kisebbségben a magyar kormány.


Mára odáig jutottunk, hogy Brüsszel felelőtlen politikája miatt emberek halnak meg

– áll a határozati javaslatban, amely szerint véget kell vetni az embertelenségnek, és ki kell mondani, hogy „hogy felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt.”

A kormánypárti javaslat szerint a közép-európai országok épp csak kilábaltak a gazdasági válságból, ezért nem engedhetik meg maguknak a tömeges bevándorlást, ami veszélyeztetné például a munkahelyeket és a szociális biztonságot. A szöveg egyértelműen arra utal, hogy a magyar kormánypártok gazdasági tehernek tekintik a bevándorlókat.


Ezért felszólítjuk az Európai Uniói vezetőit, hogy hallják meg az emberek hangját!

– szólítja fel a határozati javaslat a közelebbről meg nem nevezett vezetőket. A magyar kormányt pedig arra szólítják fel, hogy „teremtse meg a szükséges pénzügyi forrásait és a jogszabályi feltételeit annak, hogy Magyarország minden szükséges eszközzel meg tudja védeni a határait”. Ez utóbbi felszólítás némileg felesleges, hiszen pont a rendkívüli ülésen tárgyalják a kormánypártok és a kabinet közös, migrációs tárgyú törvénymódosító csomagját.