Az EU-polgárok jogaiért szólalt fel a londoni parlament bizottsága

Fotó: DPA / MICHAEL KAPPELER

-

A Brexit-bizottság szerint a kormánynak garantálnia kell a külföldi EU-polgárok jogait, elfogadhatatlan, hogy bizonytalanságban éljenek Nagy-Britanniában. 82 ezer magyart érinthet a kérdés.


A Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálására szólította fel vasárnap a londoni parlament illetékes bizottsága a brit kormányt.

A brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat törvényhozási felügyeletére alakult alsóházi bizottság vasárnap közzétett 56 oldalas tanulmányában hangsúlyozta: az EU-társállamokból Nagy-Britanniába települt milliók nem szeretnék, ha a brit kormány alku tárgyává tenné további sorsukat.
A bizottság szerint elfogadhatatlan, hogy a külföldi EU-állampolgároknak bizonytalanságban kell élniük, a testület ezért javasolja, hogy a kormány haladéktalanul és egyoldalúan vállaljon garanciát jogosultságaik megvédésére.
Theresa May brit miniszterelnök hivatalos álláspontja az, hogy a külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon kell majd megállapodni, viszonossági alapon, vagyis azzal a feltétellel, hogy az EU-ban maradó tagországok is garantálják az ott élő brit állampolgárok jogosultságainak további érvényesülését.
Az alsóházi bizottság jelentéséhez fűzött becslés szerint jelenleg 3,2 millió külföldi EU-állampolgár él Nagy-Britanniában. Közülük messze a legnagyobb lélekszámú csoport a lengyeleké, 916 ezer fővel.
A bizottság a Nagy-Britanniában élő magyarok létszámát 82 ezerre taksálja.