Az EU nyomást gyakorolna az Egyesült Államokra vízumügyben

Fotó: Getty Images / David Paul Morris

-

Ha uniós állampolgárok nem mehetnek vízum nélkül az USA-ba, akkor majd amerikaiak sem jöhetnének anélkül Európába, egy terv szerint - írja a New York Times.


Miközben az Egyesült Államok fokozatosan szigorít az Európát - így Magyarországot - is érintő vízumszabályain, addig az amerikai állampolgároknak nincs szükségük különleges eljárásra ahhoz, hogy Európába jöjjenek. Az Európai Bizottság most azt tervezi, hogy amennyiben az USA nem enyhít a vízumszabályain, akkor bevezeti az amerikaiak számára a vízumkötelességet, ha Európába akarnak jönni.

Az amerikai vízumkényszer nem érint minden uniós országot egyformán, de a román, a lengyel, a bolgár, a horvát és a ciprusi állampolgároknak kötelező vízumért folyamodniuk, amennyiben az Egyesült Államokba akarnak belépni. Az Unió most azt akarja elérni, hogy az USA őket is vegye be a vízummentes országok körébe. A Bizottság jövő hétig adott haladékot, ám egyelőre nem egyértelmű, hogy amennyiben az USA nem reagál a kérésre, úgy az Unió automatikusan vízumot fog kérni az amerikai állampolgároktól.