Az EU nem ad pénzt a Múzeum-Ligetre: már Orbán se erőlteti

Fotó: MTI / Középülettervező Zrt.

-

Orbán Viktor is elbizonytalanodott, hogy ebben a formában van-e szükség a múzeumi negyed megvalósítására, mivel az EU egy centet sem ad a kormány víziójára – írja a Figyelő.


A hetilap értesülése szerint budai Vár felújításával együtt a Városliget átszabása alaposan megterhelné a központi költségvetést, ez pedig visszatartja a kormányfőt a projekt további ambicionálásától.

A Figyelő úgy tudja, a Múzeum-Liget sorsa egy májusi kormányülésen dőlhet el, annak tartalma elsősorban pénzügyi. Miután ugyanis kiderült, hogy az EU egyetlen eurócentet sem ad a megvalósítására, az egészet a központi költségvetésből kell finanszírozni. A kormányülésen ennek ütemtervét, a megvalósítás szakaszaihoz rendelt pénzeket és feladatokat véglegesítenék.

„A projekt léket kapott, maga a miniszterelnök sincs meggyőződve arról, hogy úgy és akkora költségvetéssel van szükség rá, ahogyan a törvény és a kormányhatározat tartalmazza” – fogalmazott a lap egyik névtelenséget kérő minisztériumi forrása.

A Figyelő információi szerint Orbán Viktort elsősorban nem a szakmapolitikai érvek gondolkoztatták el, hanem az, hogy a Ligettel párhuzamosan zajlik a budai Vár felújítása, ami ugyancsak százmilliárdos tétel.


Papcsák biztos benne

A miniszterelnökkel szemben Papcsák Ferenc (Fidesz) országgyűlési képviselő bizakodik a projekt sikeres megvalósításában.


A hírügynökségnek azt mondta, a Városliget megújítására megvannak a források, s visszautasította, hogy megszűnne a park. Törvény biztosítja a felújítást és a zöldfelületek megmaradását, növelését - hangoztatta. Papcsák 30-40 éves adósságnak nevezte a Városliget megújítását és kiállt hármas funkciójának – kultúra, rekreáció, szórakozás – fejlesztése mellett.