Az EU-nál tesz panaszt az MSZP a MET gázbiznisze miatt

-

A szocialisták gondolatban már el is költötték azt a pénzt, amit a szerintük tiltott állami támogatás miatt kellene visszafizetnie a MET-nek. Az államtitkár szerint viszont rendben van, hogy a cég olcsóbban vehet gázt.


Tiltott állami támogatás miatt az európai uniós versenyhatóság eljárását kezdeményezi az MSZP az úgynevezett MET-ügyben – jelentette be hétfőn a parlamentben Tóth Bertalan szocialista képviselő. Tóth napirend előtt „nagy fideszes gázlopásnak” nevezte, hogy a MET Zrt. 2011-től kedvezményesen vásárolhatott földgázt az állami készletekből, illetve kapott hozzáférést a határt keresztező gázvezetékek használatára (a MET által kitalált, bonyolult konstrukcióról itt olvashat részletesen).

Tóth Bertalan szerint ezt az üzletet nem lehetett volna másként nyélbe ütni, csak állami beavatkozással, rendeletmódosításokkal. Ennek hasznát – a képviselő szerint havonta több milliárd forintot – olyan vállalkozások fölözték le, amelyek tulajdonosai közismerten jó viszonyt ápolnak a miniszterelnökkel. Mindehhez képest a rezsicsökkentés havi néhány ezer forintja csak eltakarta az emberek szemét.

A szocialista képviselő szerint, ha az EU kimondja a tiltott állami támogatást, két lehetséges út van: ha a pénz visszakerül az energetikai ágazatba, akkor jelentős gázárcsökkentést lehet megvalósítani belőle; ha pedig az államkasszába kerül, akkor béremelésre kellene költeni, elsősorban az egészségügyben és a szociális ágazatban.

A kormány nevében Fónagy János államtitkár reagált a felszólalásra, aki azt mondta: a MET ügyében minden a jogszabályoknak megfelelően történt. A cég azért vásárolhatott földgázt a biztonsági készletből, mert annak mértékét 2006-ban még a mainál jóval nagyobb szükségletekre állapították meg. A határt keresztező kapacitásokhoz pedig azért kapott hozzáférést a MET, mert elvileg bármikor szükség lehetett volna a kivett gáz visszapótlására (erre máig nem volt szükség).