Az EU mellett tüntettek az ukránok, szétverték őket

Fotó: Béla Fotós

Több ezer ember szólította fel lemondásra az ukrán elnököt, mert az államfő nem akar az EU-hoz csatlakozni. A demonstrációt rendőrök oszlatták fel, a tüntetők szerint provokátorok kezdték a verekedést.


Ez történt az előző tüntetésen

Az ukrán rendőrség különleges egységei gumibotokkal és könnygázzal oszlatták szét szombat hajnalban a péntek este óta a kijevi főterén demonstráló néhány ezer Európa-párti tüntetőt. A demonstrálók Viktor Janukovics elnök lemondását és az Európai Unió valamint Ukrajna közötti társulási megállapodás aláírását követelték az ukrán kormánytól. A megmozduláson a tüntetők szerint provokátorok jelentek meg, akik tömegverekedést indítottak péntek este. Az így kialakult több száz fős verekedés miatt sokan elmenekültek a kijevi főtérről. Feltételezések szerint a felbérelt provokátorok célja az volt, hogy erőszakot szítsanak az ellenzék tüntetésén és ezzel járassák le őket. Julija Timosenkó bebörtönzött volt-kormányfő pártja, a Haza párt a Twitter-oldalán azt írta: a rohamrendőrök a verekedésre hivatkozva támadtak a tömegre. Helyszíni jelentések szerint a Reuters egyik fotóriportere fejsérülést szenvedett, a Függetlenség terén demonstrálók nyújtottak neki elsősegélyt. Későbbi értesülések szerint megsérült a Reuters egyik operatőre is. Pénteken kora este, a tüntetés tetőpontján becslések szerint 20-30 ezren voltak a téren.


Klicskó is beszédet mondott az ellenzék tüntetésén

Tüntet és előrehozott választást követelt az ukrán ellenzék, mert a Vilniusban zajló EU-s csúcson nem jött létre megállapodás Ukrajna és az Unió között. Az ellenzék a demonstráción azt követelte, hogy induljon alkotmányos vádemelési eljárás Viktor Janukovics elnök ellen, hozzák előre a 2015-ben esedékes államfőválasztást, továbbá távozzon hivatalából Mikola Azarov miniszterelnök és kormánya. Demonstrációjukon beszédet mondott Vitalij Klicsko nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok, aki egy, a kormánnyal szemben álló párt vezetője. Az ellenzék mellett kormánypártiak is az utcára mentek Kijevben. Moszkva nyomására Ukrajna elnöke, Viktro Janukovics múlt hétfőn elzárkózott attól, hogy az EU-val országa aláírja a társulási szerződést, majd pénteken a vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozón újólag elmondta, felfüggesztik a partnerséget.