Az EU legyőzte a Boeinget

Fotó: MTI/EPA/ANSA / MATTEO BAZZI

-

Az EU és a repülőgépgyártó ipar fényes győzelmeként éltette az Unió kereskedelmi biztosa a WTO-döntését, amely kimondja, hogy az USA által a Boeing 777-es utasszállító gyártásához nyújtott szubvenciók ellentétesek a nemzetközi kereskedelmi szabályokkal.


A Kereskedelmi Világszervezet egyik bizottságának hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése értelmében az Egyesült Államok által a Boeing 777X típusú utasszállító gyártásához nyújtott jelentős szubvenciók a nemzetközi kereskedelmi szabályok megsértésének tekinthetők – írja a Bruxinfo.

A WTO hétfőn megerősítette, hogy az amerikai kormányzat 2013-as döntése a Boeingnek nyújtott adókedvezmények 2040-ig történő meghosszabbításáról ellentétes a korábbi WTO-döntésekkel. A szóban forgó adókedvezmények nyújtásának a hazai gyártású szárnyak alkalmazásától való függővé tételével az Egyesült Államok a külföldi gyártókat is diszkriminatívan kezelte.

„A mai WTO-döntés jelentős siker az EU és az európai repülőgépgyártó ipar számára. A bizottság egyértelműen jogsértőnek találta a Washington állam által a Boeingnek nyújtott 5,7 milliárd dolláros újabb szubvenciókat. Elvárjuk, hogy az USA tartsa tiszteletben a szabályokat, tartsa fenn a tisztességes versenyt és haladék nélkül vonja vissza ezeket a támogatásokat” - szögezte le Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa.

Az Európai Bizottság emlékeztet rá, hogy ez már a második olyan döntés, ami a Boeingnek nyújtott amerikai szubvenciókat érinti. Brüsszelben aláhúzzák, hogy az Airbus és a Boeing többéves múltra visszatekintő vitájában első ízben fordul elő, hogy egy WTO-testület arra a következtetésre jut, hogy a felek egyike olyan tiltott támogatásokban részesült, amelyek a külföldi gyártókkal szemben hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak.

Bár a Bizottság közleménye nem tesz említést róla, néhány hónappal ezelőtt egy másik WTO-panel egy másik vitás ügyben a Boeingnek adott igazat az Airbusszal szemben.