Az EU kész megtorolni az amerikai szankciókat

Fotó: AFP / KENA BETANCUR

-

Az Európai Bizottság az európai cégekért aggódik.


Aláírta az amerikai elnök az Oroszország, Irán és Észak-Korea elleni szankciós törvénycsomagot. Az EU bejelentette: kész megtorolni a büntetőintézkedéseket, ha azok az európai gazdasági érdekeknek is ártanak.

Donald Trump a törvénycsomag aláírása után azt mondta: a rendelkezést elhibázottnak tartja, és alkotmányos jogaival összhangban álló intézkedéseket hoz majd. A törvénycsomagot a múlt héten a kongresszus mindkét háza által elsöprő többséggel szavazta meg. A képviselőház kedden 419:3 arányban, a szenátus pedig csütörtökön 98:2 arányban mondott igent.

A törvénycsomag egyik cikke megköti az elnök kezét, s korlátozza abban, hogy a szankciókat egyoldalúan, saját jogkörében feloldja. A törvény előírja ugyanis, hogy az elnöknek minden olyan döntése előtt, amely "az amerikai külpolitikában jelentős változást hoz", jelentést kell írnia és engedélyt kell kérnie a kongresszustól.

Trump szerint a törvény "jelentős mértékben elhibázott", és a kongresszus olyan alkotmányellenes intézkedéseket is rögzített, amelyek szűkítik az elnöki hatáskört. Az elnök reméli, hogy a kongresszus tartózkodik majd a törvény alkalmazásától, mert ez akadályozná az együttműködést az európai szövetségesekkel az ukrajnai konfliktus megoldása ügyében. Az elnök ugyanakkor pártolja "a teheráni és phenjani lator államok megbüntetését szolgáló kemény intézkedéseket".

Az elnök közleményében azt írta, hogy "problémái ellenére is, a nemzeti egység érdekében" aláírta a törvénycsomagot, és világossá teszi azt is, hogy "az USA nem tűr el beavatkozást a demokratikus folyamataiba" és szövetségesei oldalán "fellép Oroszország felforgató tevékenysége" ellen.

Az EU kész megtorolni az amerikai büntetőintézkedéseket, amennyiben azok az európai gazdasági érdekeknek is ártanak – mondta Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke szerint napokon belül ellenintézkedéseket fognak elrendelni, ha az amerikai korlátozások európai energetikai vállalatokat is hátrányosan érintenek.

„Készen állunk, meg kell védenünk gazdasági érdekeinket az Egyesült Államokkal szemben, és ezt is fogjuk tenni” – mondta a brüsszeli testület elnöke. Szerinte a kongresszus figyelembe vette az EU aggályainak jelentős részét.

Egy kiszivárgott uniós dokumentum szerint ha a diplomácia kudarcot vall, az EU rendelkezéseket fogad el az érintett vállalatok védelmére. Brüsszel emellett szükség esetén a Kereskedelmi Világszervezethez készül fordulni.

Az Oroszország elleni új gazdasági szankciókat a tavalyi amerikai választási folyamatba történt állítólagos beavatkozással, a Krím-félsziget bekebelezésével és Moszkva szíriai intervenciójával indokolták az amerikai törvényhozók. Emellett új szankciókat szavaztak meg Irán és Észak-Korea ellen is.

A korlátozások német, francia, osztrák, holland vállalatokat is érintenek: büntetést kell majd fizetniük azoknak a cégeknek, melyek orosz energetikai beruházásokban vesznek részt, például az Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítésében.

Az EU korábban óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy egyoldalúan súlyosbítsa az Oroszország elleni szankciókat, főként, ha azt "belpolitikai megfontolások" alapján teszi. Varsó ugyanakkor üdvözölte az Oroszország elleni szankciókat, és szerintük azok összhangban állnak a közép-kelet-európai térség stratégiai érdekeivel. A varsói külügy szerint a szankciók hatékonyabbak lehetnek, mert az intézkedéseket nem elnöki rendeletben, hanem törvényben rögzítették, az kongresszus határozott többségének a jóváhagyásával.

A Kreml szóvivője szerint semmi sem változott azzal, hogy az amerikai elnök aláírta az Oroszországot újabb szankciókkal sújtó törvényt. A kérdésre, hogy Oroszország milyen megtorló lépéseket tesz, Dmitrij Peszkov visszakérdezett: "Miféle válaszlépések? De facto nincs semmi új. Már megtettük a válaszlépéseket."

A múlt héten Oroszország bejelentette, hogy az USA Oroszországban dolgozó 1200 diplomatájából 755-nek távoznia kell szeptember végéig.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ nagykövete New Yorkban azt mondta: "ha azok, akik a törvénytervezetet kidolgozták, azt gondolták, hogy ezzel meg tudják változtatni a politikánkat, tévednek (...) Tökéletesen meg kell érteniük, hogy mi nem hajlunk meg, nem adjuk meg magunkat".