Az „EU Iszlám Államának” nevezett Románia Szijjártónak telefonált

-

Bogdan Aurescu román külügyminiszter felhívta telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy személyesen is szót emeljen egy budapesti tüntetés miatt, amelyen a Székelyföldért Társaság elnöke Romániát az Európai Unió Iszlám Államának nevezte.


A román külügyminisztérium korábban sajtónyilatkozatban utasította el György-Mózes Árpádnak, a Székelyföldért Társaság elnökének idézett kijelentését, amely a székely szabadság napján, kedden rendezett budapesti tüntetésen hangzott el. Aurescu beszélgetésük során magyar kollégájának is kifejtette: Románia számára elfogadhatatlan egy ilyen minősítés, és összeegyeztethetetlen azzal az európai szellemiséggel, amelynek jellemeznie kéne a román–magyar jószomszédi kapcsolatokat és stratégiai partnerséget.


A román külügyminiszter egyúttal reméli, hogy Magyarország nemzeti ünnepének március 15-i megünneplése vagy az 1990-es (március 19–20.) marosvásárhelyi események 25. évfordulója nem szolgáltat alkalmat arra, hogy a magyar tisztségviselők a két ország közti alapszerződést, illetve a román alkotmányt sértő kijelentéseket tegyenek.

Aurescu a telefonbeszélgetésben ismét szorgalmazta, hogy mielőbb véglegesítsék és írják alá a magyar–román kisebbségi vegyes bizottság által előkészített megállapodást, amelyről már 2011 júniusában megkezdődtek a tárgyalások.


Kedden, a székely vértanúk 1854-es kivégzésének évfordulóján, a székely szabadság napján a Dorin Florea polgármester által betiltott marosvásárhelyi felvonulás helyett Székelyföld-szerte tiltakozó megmozdulásokat szerveztek a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) alkotó széki tanácsok, és Magyarországon is számos településen volt szolidaritástüntetés.

A Hősök terén tartott budapesti demonstráción György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke azt mondta: „Románia a 21. század Európai Uniójának az Iszlám Állama”, ugyanis szerinte a román hatóságok döntéseikkel hetente fejeznek le olyan alapvető demokratikus jogokat, mint a gyülekezési, a szabad véleménynyilvánítási és a nemzeti identitáshoz való jog.