Az EU is támogatja, hogy Görögországban maradjanak az érkező menekülők

Fotó: Hölvényi Kristóf

-

Jean-Claude Juncker is támogatja azt a szlovén elképzelést, hogy a menekültek többségét már a macedón határ előtt megállítsák. Miro Cerar szlovén kormányfő javasolta, hogy az uniós tagországok pénzzel, technikával és személyzettel támogassák Macedóniát a Görögországgal közös határ biztosításában.


Az Európai Bizottság elnöke hétfőn levélben biztosította a szlovén kormányfőt arról, hogy az EU támogatja a tervet, hogy valamennyi uniós ország nyújtson segítséget Macedóniának a Görögországgal szomszédos határai megvédéséhez, írja a politico.eu.

Így az érkező menekültek többsége Görögországban maradna.

Mivel Macedónia nem uniós tagország, ahhoz, hogy az EU határőrizeti szervezete, a Frontex bevethető legyen a határain, kétoldalú megállapodásokra van szükség. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis a Frontex csak az unión belül tevékenykedhet.

A migrációért felelős görög miniszter, Ioannis Mouzalas hétfőn úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy Görögországgal nem konzultált senki a szlovén elképzelésekről. „Nem akarunk lelkek temetője lenni – mondta. – Nem értjük, miféle politika az, amely lezárná a Görögországgal közös határokat.”

Görögországot mind Ausztria, mint Németország keményen bírálja, sőt azzal is megfenyegették, hogy kizárják a schengeni övezetből.

A Bild am Sonntag című német lap már vasárnap azt írta, hogy az Európai Bizottság támogatja a szlovén javaslatot, a német kormány pedig egyelőre tanulmányozza a tervet.

A szlovén elképzelés alapján a menekülthullámmal érkező emberek Görögországban rekednének, vagyis az ország „mega-menekülttáborrá”, az EU menekültelosztási és menekültkitoloncolási központjává válna. Cserébe plusz pénzügyi forrásokat kaphatna az uniótól.