Az EU is bekeményít a török vízumkényszer ügyében

Fotó: AFP / JOHN THYS

-

A Törökországgal szembeni vízumkényszer eltörlésének feltételeit nem lehet enyhíteni - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke kedden Strasbourgban. Jean-Claude Junker a török miniszterelnök hétfői ankarai felvetésére reagált.


Ahmet Davutoglu a török állampolgárok vízummentességére vonatkozó ígéret betartását követelte az Európai Uniótól hétfő este, mielőtt elutazott Srasbourgba. Jean-Claude Junker leszögezte, hogy Törökországnak az uniós vízummentesség minden feltételét teljesítenie kell.

A migrációs válság megoldásában az unió Törökország segítségre szorul. Az ebben az ügyben kötött megállapodás máris meghozta első eredményeit - fogalmazott Juncker, hozzátéve: Ankara Ahmet Davutoglu hétfői kijelentésével jelentősen eltért a megállapodástól.

Az Európai Unió és Törökország vezetői márciusban megegyeztek, hogy minden érintett, így Törökország is felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedéseket, és ha minden feltétel teljesül, akkor legkésőbb június végéig megszűnhet a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer.