Az EU illegitimnek tartja a donyecki népszavazási kezdeményezést

Fotó: AFP / ALEXEI NIKOLSKY / AFP / ALEXEI NIKOLSKY

-

Az Európai Uniónak nem tetszik a vasárnapi kelet-ukrajnai népszavazás. Az orosz védelmi minisztérium úgy látja, 15 ezer katonát vezérelt az ukrán kormány a két ország határához.


„Az Európai Unió erőteljesen támogatja Ukrajna területi egységét; az ilyen, felhatalmazás nélküli, helyi népszavazások semmilyen demokratikus legitimációval nem rendelkeznek, és csak a helyzet további súlyosbodásához vezethetnek” – mondta a donyecki népszavazási kezdeményezés kapcsán Maja Kocijancic, Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője. Kocijancic hozzátette: az EU tudomásul veszi az orosz elnök, Vlagyimir Putyin kijelentéseit az ukrán elnökválasztásról, a kelet-ukrajnai népszavazás halasztásának szükségességéről, valamint a csapatok visszavonásáról az ukrán határ közeléből. Az Unió azonban árgus szemmel figyeli, hogy a szavakat tettek is követik-e majd. A szóvivő szerint az orosz parlament felsőházának vissza kellene vonnia azt a felhatalmazást, ami lehetővé teszi orosz fegyveres erők alkalmazását Ukrajna területén.


Moszkva a gyülekező ukrán erőktől tart

„Folytatódik az ukrán fegyveres erők összevonása az orosz-ukrán határon; 15 ezer katonát vezényeltek a határ közelébe” – erről beszélt Anatolij Antonov, az orosz védelmi miniszter helyettese. Antonov emellett kérte a nyugati hatalmakat, hogy fejezzék be a nemzetközi közösség „cinikus félretájékoztatását” a határ menti eseményekről. Az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov előzőleg azt mondta, az ukrán válság csak akkor fog véget érni, ha Kijev beszünteti hadműveleteit a keleti országrészben. Ezt Peszkov azután jelentette ki, hogy Putyin orosz elnök a donyecki és a luhanszki referendum elhalasztására szólította fel „a föderalizáció híveit”. A szóvivő szerint Ukrajna csak akkor lábalhat ki a válságból, ha a szeparatisták elfogadják Putyin felhívását, Kijev beszünteti a hadműveleteket, és kész intézkedéseket tenni a párbeszéd érdekében. Mint a donyecki esetben láttuk, és mint azt megírtuk, a föderalizmuspártiak viszont nem kívánják elhalasztani a népszavazást.