Az EU fenyegetőzik, hogy kizárják a görögöket Schengenből

Fotó: AFP / SAKIS MITROLIDIS

-

A görögök is elismerik, hogy nagy rajtuk a nyomás a menekültválság kezelésével kapcsolatban.


A BBC szerint Görögországot ezen a héten többször is figyelmeztették, hogy kizárhatják a schengeni övezetből, ha nem változtatnak az országba érkező menekültek kezelésén. Állítólag hivatalosan ugyan nem kaptak ilyen figyelmeztetést, de Jannisz Muzalasz görög bevándorlási miniszter elismerte, hogy az EU jelentős nyomást gyakorol rájuk ebben az ügyben.


Görögország számára nemcsak a Földközi-tengeren keresztül érkező menekültek okoznak problémát, hanem azok a menekültek is, akik az északi, macedón határon táboroznak.

A közeli szigetekről érkező menekültek nem részesülnek megfelelő egészségügyi ellátásban és a menekültek regisztrálása sem zajlik az EU-s szabályoknak megfelelően.

A cikk felhívja rá a figyelmet, hogy Görögország kizárása a schengeni övezetből biztosan azonnali hatással lenne azokra a görögökre, akik európai országokba akarnak utazni, viszont nem világos, hogy miként hatna a menekültválságra, hiszen a menekültek jelenleg is a schengeni övezeten kívül eső balkáni országokon keresztül közelítik meg az EU-t.