Az EU előre szólt, hogy baj van a német légügyi hatósággal

Fotó: AFP / JEFF PACHOUD

-

Novemberben figyelmeztették is Berlint, hogy tegyen valamit a szakemberhiány ellen, amely a pilóták monitorozását is negatívan befolyásolhatja – írja a Wall Street Journal.


Az Európai Unió már évekkel a 150 ember halálát követelő Germanwings-katasztrófa előtt aggódott, hogy Németországnak nem elég erős a légügyi felügyelete – írja két meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Wall Street Journal (előfizetéssel olvasható).

A lap szerint az uniós hivatalnokok úgy vélték, hogy a hatóság folyamatosan szakemberhiánnyal küzd, ami negatívan befolyásolhatja a légitársaságok személyzetének monitorozását, beleértve az egészségügyi állapotot. Az EU ezért novemberben, néhány hónappal a Germanwings-katasztrófa előtt hivatalosan is felszólította Németországot, hogy tegyen valamit a régóta fennálló probléma ellen, írja a WSJ.

A Germanwings gépét a feltételezések szerint a másodpilóta vezette szándékosan a hegynek. Andreas Lubitz korábban depresszióval küzdött, majd megsérült a szeme, antidepresszánsokat szedett, de az egészségi állapotát sikeresen eltitkolta.