Az EU beszólt a török kormánynak a sajtószabadság korlátozása miatt

Fotó: AFP / OZAN KOSE

-


Mint arról korábban hírt adtunk, péntek óta demonstrációk zajlanak Isztambulban a Zaman médiacsoport állami felügyelet alá vétele miatt. A vállalat Recep Tayyip Erdogan török elnök legnagyobb politikai ellenfelének, Fethullah Gülen iszlám hitszónoknak az érdekeltségébe tartozik.

A rendőrség szombaton könnygázt, vízágyút és gumilövedéket is bevetett a tüntetők ellen.

Az Európai Unió szombaton közleményt adott, amelyben felhívja az uniós tagjelölt Törökország figyelmét arra, hogy tiszteletben kell tartania és érvényesítenie kell a demokratikus elveket, köztük a média szabadságát.

"A szabad, sokszínű és független média a demokratikus társadalom egyik alappillére, amely segíti az információk és az eszmék szabad áramlását, és amely szavatolja az átláthatóságot és a felelősségre vonhatóságot" - olvasható a dokumentumban.

A közlemény szerint minden ország - különösen az, amely az EU-csatlakozásról folytat tárgyalásokat - köteles szavatolni az alapvető jogokat, köztük a véleménynyilvánítás szabadságát, akárcsak az igazságos büntetőjogi eljárást, összhangban az emberi jogok európai egyezményében foglaltakkal.