Az EU megállapodott a törökökkel menekültügyben

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

A török kormányfő elfogadta az EU feltételeit.


Az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény módosított szövegéről. Erről először Juha Sipilä finn kormányfő Twitter-bejegyzése adott hírt, Később Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is bejelentette: egyhangú mgállapodás született az EU állam- és kormányfői, illetve Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök közt.

Davutoğlu elfogadta azt a kompromisszumos javaslatot, amelyről az EU 28 tagországának vezetői egyeztek meg. A megállapodás részeként azonnali hatállyal, már vasárnaptól megindul a migránsok áthelyezése. Március 20. után a török hatóságok minden, illegálisan a görög szigetekre érkező migránst visszafogadnának, de minden egyes kitoloncolt személyért cserébe az EU befogad egy Törökországban tartózkodó menekültet.

Ez az áttelepítés önkéntes lenne – vagyis a jelek szerint az EU végleg lemond az amúgy sem működő kötelező kvótarendszerről. A rendszerben, amely a tavaly benyújtott bizottsági indítvány szerint összesen 160 ezer migráns áttelepítését és áthelyezését jelentené, mostanáig alig ezer embert költöztettek át valamelyik uniós tagállamba.

Ankara a megállapodás értelmében folytathatja a jó ideje elakadt csatlakozási tárgyalásokat. Már nyáron megnyílhat az egyeztetések 33. – pénzügyi kérdésekről szóló – fejezete. Vagyis csupán egy, pedig a törökök ötöt kértek. Viszont pont eggyel több, mint amennyit Ciprus szeretett volna.

Aligha teljesül a törökök vízummentességéről szóló kérés is. Az EU vezetői ugyan elméletben elfogadnák, ám 73 olyan feltételt szabtak, amelyeknek mindeddig csak a fele teljesült.

Az uniós vezetőkkel megegyeztek abban is, hogy felgyorsítják a szíriai menekültek ellátásának segítségére felkínált 3 milliárd euró kifizetését.