Dán csodaedzővel juthat vissza a világelitbe a női kéziválogatott

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A világ egyik legkapósabb edzője, a dán Kim Rasmussen lesz a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Megbízatása július 1-jétől négy évre szól. A 43 éves szakember jelenleg a lengyel női válogatott szakvezetője és a másfél hete Budapesten Bajnokok Ligáját nyert román CSM Bucuresti vezetőedzője. Mindkét munkaköréből az idény végén távozik.


Rasmussen a közelmúltban nem csak a Győri ETO életét keserítette meg a BL-döntőben, de a magyar válogatottal is ő bánt el. Az általa irányított lengyel válogatott győzte le ugyanis a mieinket a decemberi világbajnokság nyolcaddöntőjében 24-23-ra, biztossá téve, hogy a csapat lemarad a riói olimpiáról.


Május 8-án a BL-döntő után már ünnepelhetett Budapesten


Kocsis Máté, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke a szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az elnökség korábban kikötötte, hogy a mindenkori kapitánynak életvitelszerűen kell Magyarországon tartózkodnia, és elvárás, hogy a válogatott a jövőben a korábbiakhoz képest többet tudjon együtt dolgozni. A tárgyalásokat ennek szellemében vezette le Pálinger Katalin, a női szakágért felelős alelnök.

„A kapitánnyal szemben elvárás, hogy úgy éljen Magyarországon, hogy lássa a hazai élmezőnyt, ismerje a csapatokat – fogalmazott Kocsis, aki hozzátette: Rasmussen Európa egyik, ha nem a legjobb kapitánya. – Büszkén mondhatom, hogy jó szerződést kötöttünk, Kim Rasmussent lenyűgözte az a közeg, az a rajongás, amelyet tapasztalt bő egy héttel ezelőtt a budapesti női Bajnokok Ligája FINAL4-on. A női válogatott a decemberi vb-n leginkább csak egy szerencsétlen módon egy góllal elveszített mérkőzés miatt nem jutott a legjobb nyolc közé, azonban a júliusban hivatalba lépő és Magyarországra költöző szövetségi kapitányunk is látja, mekkora potenciál van a magyar kézilabdázásban.


A dán szakember szerződtetése jelzi sportágunk erejét, megbecsültségét is.

Tudjuk, hogy több ajánlattal is rendelkezett, jelenlegi munkaadói is marasztalták, azonban rendkívül korrekt módon, miután magában elköteleződött felénk Kim Rasmussen, mással már nem is tárgyalt.”


Kocsis Máté büszke Rasmussen szerződtetésére


Pálinger Katalin elmondta: a végső cél, hogy a csapat ott legyen a 2020-as tokiói olimpián, és addig se maradjon le világversenyről, Eb-ről vagy vb-ről. „Kim Rasmussen nagyon meggyőző volt már az első megbeszélés alkalmával is. Részletekbe menően tárgyaltunk, és mindketten éreztük, hogy egyezik a koncepciónk, olyan részletekbe menően is, mint a taktika, a játékoskeret, a regeneráció, vagy akár a táplálkozás. Idő kell a megfelelő munkához, ezért a célunk az, hogy minden világversenyen szerepelhessen a csapat, a végső cél azonban a tokiói olimpiára való kijutás és a jó szereplés. Kim Rasmussen együtt akar működni a klubokkal is, több időt biztosítunk majd a nemzeti csapatnak az összetartásokra, és az MKSZ minden feltételt biztosítani fog, hogy a válogatott eredményesen szerepeljen.


Vissza kell tudnunk állítani a válogatott és a válogatottság értékét.

Kim Rasmussen olyan apró nüanszokra is képes odafigyelni, ennek köszönhetően is tudott komoly eredményeket elérni a lengyel válogatottal.”


Pálingert meggyőzte Rasmussen


Rasmussen videóüzenetében kiemelte: megtiszteltetés és öröm számára, hogy olyan csapatot vezethet, amely már többször megmutatta a világnak, mire képes. „Egységes és összetartó válogatottat szeretnék, hogy kemény munkával ott legyünk a nagy versenyeken és végső célként a 2020-as tokiói olimpián" – fogalmazott Rasmussen, aki a nyártól Magyarországon fog élni családjával. Hozzátette: ő készen áll a munkára, és bízik benne, hogy a csapat is készen áll rá.

„Győztes csapat akarunk lenni, győztes felfogással! Legfőbb alapelveim az egymás és a csapat iránti tisztelet, az egységes csapatszellem és a küzdeni tudás. Külön örülök, hogy mindezt abban az országban tehetem, amelyet Európa kézilabda-fellegvárának is hívnak, és ahol alig több mint egy hete magam is lenyűgözve tapasztaltam, hogy a magyarok mennyire rajonganak a kézilabdáért!.Izgatottan várom magyarországi életem, a gyönyörű főváros és a páratlan magyar konyha máris magával ragadott.”

Az új kapitány majd azután hozza nyilvánosságra szakmai stábjának névsorát, miután a jelöltekkel személyesen beszélt.


Kim Rasmussen

Kim Rasmussenre vár a feladat, hogy utat mutasson a női válogatottnak


Pálinger Katalin kiemelte, a 2016/17-es versenykiírást úgy készítették el, hogy az eddigi 45 nap helyett 55 napot dolgozhasson együtt a válogatott keret. Jelezte: Rasmussen a több ajánlat közül azért választotta a magyar szövetségét, mert érezte a bizalmat, látja a csapatban a lehetőséget. „Vannak tehetséges játékosaink, és a stabilitást jelzi, hogy négyéves szerződést kínáltunk. Időt adunk neki, és meghatároztuk a végső célt" - mondta az alelnök hangsúlyozva: Rasmussen csak az MKSZ jóváhagyásával vállalhat például klubnál munkát.

A magyar csapatot a februárban kinevezett Elek Gábor és a spanyol Ambros Martín kettőse vezeti a június elején esedékes két Eb-selejtezőn, Szlovákia ellen idegenben (Nagymihály, június 1.) és Finnország ellen itthon (Balatonboglár, június 5.). A csoportot éppen a lengyelek előtt vezeti a magyar csapat, de csak jobb gólkülönbségével előzi meg az új kapitány egykori munkáltatóját.