Az észtek is tervezik a kerítésüket

-

Két és fél méter magas szögesdrót kerítést akar építeni az észt állam az Oroszországgal közös határán. Egy 108 kilométeres szakaszon próbálják meg így feltartóztatni az illegális bevándorlókat.


A tervek szerint az Észtország és Oroszország közötti határ egyharmadát zárják le, ami egy 106-108 kilométer hosszú határszakaszt jelent. A kerítés az ország délkeleti határának biztosítását szolgálja, attól északabbra a határvonal többnyire vízfelületen húzódik. A határzár megépítésére az észteket az sürgeti, hogy az Európába tartó menekültek egyre nagyobb számban Oroszországon keresztül igyekeznek elérni a schengeni övezetet. Az építkezés 2018-ban kezdődhet meg, és 71 millió euróba fog kerülni a Postimees észt lap szerint.A fenti ábra az észt határőrzés sematikus ábrája. Itt jelölik, hogy az észt–orosz határnak összesen a 43 százaléka szárazföld, ennek a biztosítását kell megoldani. A leírás szerint a piros, több mint másfél méter magas kerítés a fals – mondjuk kis állatok okozta – riasztásokat hivatott kiszűrni.


A határra szánt kamerák száma titkos, de annyit elárulnak, hogy egy kamera nagyjából 25 évig funkcionálhat probléma nélkül.