Az északír kapitány majdnem lecserélte a vesztünket okozó Laffertyt

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A Belfast Telegraph keddi száma szerint a magyarok elleni hétfői meccsen Kyle Lafferty 93. percben szerzett egyenlítő találata életben tartotta az északírek álmát, hogy egyenes úton kijutnak a 2016-os franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságra.


A lap annak ellenére fogalmazott úgy a tudósításában, hogy életben maradtak az Eb-álmok, hogy vereség esetén is a kvalifikációt jelentő második helyen álltak volna a szigetországiak. Ezt azzal indokolta, hogy az egypontos előny rendkívül veszélyes helyzetet teremtett volna, mivel a csapat a folytatásban már nem hibázhatott volna hazai pályán Görögország ellen, majd Finnországban, mivel a két nagy rivális, Románia és Magyarország még egyformán találkozik a Feröer-szigetekkel, ráadásul mindkettő hazai pályán fogadja a feröerieket.

„Abban a pillanatban jött a gól, amikor kétségbe voltunk esve” – idézte a lap Michael O'Neill északír szövetségi kapitányt, aki hozzátette, az egyenlítésnek köszönhetően jó pozícióból várják az októberi utolsó két fordulót. Közlése szerint gondolkodás nélkül elfogadta volna, ha valaki azt ajánlja neki, hogy ekkortájt a csoport élén áll majd a csapata, négy ponttal megelőzve a pótselejtezőt érő harmadik helyezett Magyarországot.


Kyle Lafferty cseréje elmaradt, a menetrendszerű gólja viszont nem


Az újság tudósítója hangsúlyozta: bár a szurkolók a győzelemben reménykedtek, hogy máris ünnepelhessék a nemzeti együttes első Eb-részvételét, a döntetlen is jó eredmény, tekintve a magyarok elleni találkozó forgatókönyvét. Kiemelte továbbá a hazai drukkerek elképesztő lelkesedését, akik az első perctől az utolsóig végigénekelték a találkozót. Az átépítés alatt álló Windsor Parkban mindössze tízezren foglaltak helyet, de sokszor olyan atmoszféra volt, mintha harmincezer drukker lett volna a helyszínen, illetve a hazai fanatikusok akkor sem lankadtak, amikor hátrányba került az északír válogatott, ez pedig nagy erőt adhatott az utolsó leheletükig küzdő futballistáknak.

O'Neill elárulta, azt tervezte, hogy lecseréli Laffertyt, de amikor a magyarok megszerezték a vezetést, meggondolta magát, mert úgy érezte, ebben a helyzetben pályán kell hagynia a csapat vezéregyéniségét.


A szakvezető arról is beszélt, hogy október 8-án a Görögország elleni következő meccsen komoly problémákkal kell szembenéznie, mivel nemcsak a kiállított Chris Baird lesz eltiltva, hanem sárga lapok miatt Lafferty is, aki a selejtezősorozatban eddig hét góllal segítette a csapatot. Hozzá hasonlóan Conor McLaughlin sem játszhat sárga lapjai miatt.

A találkozó hőse, Lafferty úgy fogalmazott, a gólja azt jelenti, hogy a pezsgőt behűtötték, ám felnyitására még várni kell, de remélhetőleg csak a görög meccs végéig, amelyen a győzelem jelentene biztos Eb-részvételt Észak-Írország számára. A Norwich City futballistája ugyanakkor önkritikusan elismerte, „hülyeségért” kapott sárga lapot (még az első félidőben megrúgta Guzmics Richárdot), amiért drágán kell fizetnie.