Az északi sarkkörnél is jönnek a menekültek a schengeni övezetbe

Fotó: AFP / CORNELIUS POPPE

-

Idén eddig már mintegy 150, többségében szíriai menekült az északi sarkkörön lévő orosz–norvég határon keresztül lépett be a schengeni övezetbe – írta a The Guardian című brit napilap a norvég rendőrségre hivatkozva.


Az újság beszámolója szerint az utóbbi hónapokban átlagosan 5-20, főleg szíriai menekült lépi át a Damaszkusztól légvonalban több mint 4 ezer kilométerre található orosz–norvég határt. Többségük autóval viteti magát odáig, de akadnak olyanok is, akik kerékpárral érkeznek a schengeni zóna egyik legészakibb határátkelőjéhez. A bicikli jelentősége abban áll, hogy egy norvég–orosz határegyezmény értelmében a Kirkeneshez közeli storskogi határátkelőt gyalogosok nem használhatják.


Goeran Stenseth helyi rendőr-főfelügyelő szerint idén már 151 migráns lépte át a határt a Norvégia északkeleti részén, az orosz határ mellett fekvő Kirkenes városa közelében. Legtöbbjük júliusban és augusztusban érkezett. Tavaly egész évben csupán tucatnyi menekült kelt át ezen a határszakaszon. Stenseth hozzátette: jelenleg vizsgálják, hogy embercsempészetről van-e szó, illetve az ügyet megvitatják az orosz határőrséggel is.

„Viszonylag új dologról van szó, amely úgy fél évvel ezelőtt kezdődött” – idézte a brit lap Thomas Pettersent, a kirkenesi rendőrség egyik illetékesét.

Az Oroszország felől Norvégiába érkező migránsokat repülőgéppel a 2500 kilométerrel délnyugatra található fővárosba, Oslóba szállítják. Hans Mollebakken, a kirkenesi rendőrség egy másik illetékese azt mondta, hogy az érkező szíriai menekültek egy része korábban évekig Oroszországban élt, míg mások a Közel-Keletről először repülővel Moszkvába, majd onnan Murmanszkba utaztak tovább, és végül Kirkenes felé vették az irányt.

Norvégia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, viszont része a határok nélküli schengeni övezetnek. A norvég menekültügyi hatóságok szerint idén csaknem ezer szíriai kért menedéket a skandináv országban.