Az esőzés árvizeket okozott a Balkánon

-

Albániában a hadsereg menti az embereket az áradásból.


Szerbiában és Crna Gorában a két napja tartó esőzések miatt néhány folyó kilépett a medréből. A délnyugat-szerbiai Tutinban 12 embert kellett kimenteni, mert kiöntött a város melletti Vidrenjak folyó. A víz 3 iskolát, 10 lakóházat és egy ipari parkot teljesen elárasztott. Sjenicában a Vapa áradása miatt ürítettek ki 10 épületet. A terület egy részén nincs áram. Krusevacnál is kiöntött egy folyó, a Kopaonik-hegységnél pedig földcsuszamlások nehezítik a közlekedést.

A szerb belügyminisztériumi munkatársai hétfő óta a terepen tartózkodnak – mondta Predrag Maric, a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó osztály vezetője. Az eső kedden elállt, ezért a körülmények javulására számítanak. A szerbiai meteorológiai szolgálat szerint a következő napokban is folytatódik a vízállás emelkedése a Lim, az Ibar, a Timok, a Déli-Morava és a Nyugati-Morava folyókon. Szélsőséges helyzetekre nem számítanak, elegendőnek tartják a szokásos készültséget.

Montenegróban is kiöntött néhány folyó, Rozajéban több házat elöntött a víz, és mintegy 100 épület van veszélyben. A meteorológiai jelentések szerint a napokban további heves esőzések várhatók.

Az esőzés és az árvíz Albánia több autóútján is károkat okozott, a hadsereg és a mentőcsapatok evakuálják az embereket az elárasztott területekről. A víz a Tirana és a tengerparti Durres közötti autópályát is elárasztotta, és több falut is elvágott a külvilágtól.