Már a szomszédban is megjelent a zíkavírus

Forrás: cdc.gov

-

Amiről egyre biztosabb, hogy a gyerekek kóros kisfejűségének okozója.


Szlovákiában megjelent a zikavírus okozta első megbetegedés – idézte Viliam Cislák egészségügyi minisztert szerdán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A tárca közlése szerint egyelőre egy fertőzött személyről tudnak. A zikavírus jelenlétét annál a nőnél mutatták ki, akinél még a múlt hét folyamán merült fel a fertőzöttség gyanúja.

A fiatal nőt január 26-án a kelet-szlovákiai Eperjes (Presov) kórházában vizsgálták ki, miután egy hónapos dél-amerikai útjáról hazatérve meghatározatlan megbetegedés tüneteit észlelte magán. A pácienstől vett mintákat Hamburgba küldték kivizsgálásra, ott mutatták ki a vírust.

A zikavírussal fertőzött, de stabil állapotban lévő nőt nem sokkal a kivizsgálás után otthoni kezelésre haza is engedték. „Nincs szükség arra, hogy elkülönítsék, a betegség cseppfertőzéssel nem terjed, lefolyása olyan, mint egy influenzának” – mondta Viliam Cislák a fiatal nő esete kapcsán szerdán újságíróknak nyilatkozva.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet, mivel becslései szerint már az idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a szúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

A gyanú szerint a vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, ezt azonban egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.


Ugyanakkor a brazil egészségügyi minisztérium szerdai közlése szerint a vizsgált 641, mikrokefáliával, vagyis kóros kisfejűséggel született baba közül 82 esetben mutatták ki, hogy anyját a várandósság alatt zikavírus fertőzte meg, ezzel két hét alatt megduplázódott a bizonyított esetek száma Brazíliában. A bizonyított esetek száma két héttel ezelőtt 41 volt – áll a helyi idő szerint kedden kiadott közleményben.

A hatóságok úgy vélik, a mikrokefáliával született babák többségénél a kór az anya zikafertőzöttségének számlájára írható. További 4222 esetet vizsgálnak még ki.

Ugyan régóta gyanítják, hogy az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette zikavírus okozhatja az újszülöttek mikrokefáliáját, végérvényesen azonban még nem bizonyították az összefüggést.

Kóros kisfejűségre akkor gyanakszanak, ha a csecsemő 32 centiméteres vagy annál is kisebb koponyaátmérővel jön világra.