Az Erste 15 százalékáért 38,9 milliárd forintot fizet a kormány

-

Korábban 32 milliárdot akartak fizetni, de a miniszter szerint a szakértői értékelés szerint a bank többet is megér.


Az állam nevében a Corvinus Zrt. vásárolja meg az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékos tulajdonrészét - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank képviselői hétfőn írták aláírták az Erste Bank Hungary 15-15 százalékának megvásárlásáról szóló szerződést. A magyar állam 38,9 milliárd forintot fizet, a vételárat az árat külső szakértőkkel, piaci értékeléssel alakították ki.

Tavaly februárban az EBRD-vel megállapodott a kormány, hogy a szorosabban együttműködnek a magyar gazdaság szempontjából fontos pénzügyi kérdésekben. A kormány vállalta, jelentősen mérsékli a bankrendszer terheit, hogy a hitelezési aktivitás bővüljön. Ezért több lépcsőben csökkentette a bankadót, együttesen mintegy 80 milliárd forinttal - mondta Varga.

A bankot továbbra is az Erste fogja irányítani, a kormány egy-egy tagot delegál a bank igazgatóságába és a felügyelőbizottságba. A szerződés megfelelő biztosítékokat is tartalmaz, és a magyar állam megfelelő szavatossági és kártérítési rendszerben jut a banki részesedéshez. A kormány a tranzakcióról az Európai Bizottságot tájékoztatta, és lefolytatták az előzetes versenyjogi egyeztetéseket.

A költségvetésben csak 32 milliárd forintot irányoztak elő a banki tulajdon megszerzésére, de Varga szerint az értékelés meggyőzte a kormányt arról, hogy érdemes többet fizetni a 15 százalékért.