Egy este a Fiorentinával, Sinéad O'Connorral és a negyvenes számmal

Fotó: Getty Images / Gabriele Maltinti

-

A kijevi 1–1 után Firenzében a Fiorentina győzött 2–0-ra az Európa Liga negyeddöntőjében. Látszólag nincs ebben semmi izgalmas. Dehogy nincs! Még Sinéad O'Connor is szóba kerül.


Európa Liga, negyeddöntő, visszavágó:

Fiorentina–Dinamo Kijev 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Mario Gómez (43.), Juan Vargas (90.)
Kiállítva: Jeremain Lens (40. – Dinamo Kijev)

Továbbjutott: A Fiorentina, 3-1-es összesítéssel.

A mérkőzés előtti esti sétán azt próbáltam megfogalmazni magamnak, hogy miért is várja az ember egy ilyen szép csütörtök estén a Fiorentina–Dinamo Kijev Európa Liga-negyeddöntő visszavágóját. Ahelyett, hogy tovább sétálna, leülne egy padra, egy bárba, elszopogatna egy gyömbérszörpöt, lehúzna egy unikumot, hallgatná az est morajlását. Hátradőlne, kifújná a levegőt. Mégis, inkább behúzódik a négy fal közé, bekapcsolja a tévét, és meghallgatja az egyébként kimondottan szimpatikus Gelei Károlyt, aki éppen arról beszél, hogy a Fiorentinának milyen jó a védekezése. Hát igen, ez a Fiorentina pont arról ismert, hogy jó a védekezése – ezért is lőtték eddig ők a legtöbb gólt az idei EL-sorozatban.

A ráhangolódást megszakította némi internetezés, Sinéad O'Connor sajtótájékoztatója, amelyet néhány év múlva a klasszikusok között emlegetünk majd. Nagy pillanatok voltak: a magyar újságíró arról győzködi a zenészt, hogy a nemek közötti egyenlőségre még öt-, esetleg hatezer évet kell várni. Van, ami soha nem változik. Emlékszem azokra a sajtótájékoztatókra a Népstadionból, amikor az aktuális vereséget követően a magyar edzők és a magyar sportújságírók együtt keresték a felemelkedésre utaló jeleket valami furcsa, megmagyarázhatatlan rítust követve.A genderdühöngés közben a Fiorentina elkezdett futballozni, nem is akárhogyan. A 15. percben már 4–0 is lehetne az olaszoknak. Hát ezért választja az ember az ilyen szép tavaszi estéken is az olasz futballt. Ahogy a firenzei focisták teszik-veszik, csűrik-csavarják. Az a térhasználat: ilyen szélesen játszó csapatot ritkán látni, mint a Fior.


Két-három körömpassz, aztán a labda hirtelen a pálya másik oldalán gurul, természetesen a lilák játékosai között. Néhány helyzet, kapufa – ez is a Fiorentina, van ebben a klubban valami eredendő lúzerség.

„Belehalnak a szépségbe” – a Juventusszal kapcsolatban ezt a mondatot ritkán halljuk, a Fiorentina esetén viszonylag gyakran. Itt még abban is elegancia van, ahogy Pizarro 40 méterről hazaadja a labdát. Az ukránok sokáig a 40 éves Sovkovszkij kapusnak köszönhetik, hogy még 0–0. Aztán jött a 40. perc és a fordulópont: Jeremain Lens műesésért megkapja a második sárga lapját, kiáll. A poén az lenne, ha a régóta érő gólt Tomovics lőné, hiszen ő játszik 40-es mezszámmal – gondoltuk. De a gólt nem ő szerezte, hanem Mario Gómez (tipikus gómezes találat: egy erősen középre küldött labda a térdéről pattan a kapuba), 1–0. Ki nem találják, hogy ez hányadik gólja a nemzetközi kupákban. A 40-ik. Ezzel Rummeniggét megelőzve negyedik a német örökranglistán, már csak Ulf Kirsten (43), Jupp Heynckes (45) és Gerd Müller (62) jár előtte.


Negyven


Nehéz volt kikeveredni az előző bekezdésből, de kis híján ilyen sokáig tartott Mohamed Salah szólója is. A Fiorentina egyiptomi szélsője nagyjából ötször forgatta meg a tizenhatoson belül szegény Hacseridit, ennek is majdnem gól lett a vége. Salah miatt is érdemes meccseket nézni. Vagy a Borja Valero–Pizarro kettős miatt. Játékintelligenciában nincs párjuk.

A meccs egyébként azok számára, akik nem látták, izgalmasnak tűnhetett. Az első felvonás 1–1-je után Firenzében sokáig 1–0, de nézzünk néhány számadatot: az ukránok 10 emberrel játszottak 11 ellen, az első félidőben összesen kétszer értek labdához a Fiorentina tizenhatosán belül, az első kaput eltaláló lövésükre pedig a 66. percig kellett várni. Az olaszok folyamatosan jöttek, tologatták a labdát, megint egy kapufa, apróbb helyzetek. Ld. lúzerség. Közben Nápolyban a hazaiak már 2–0-ra vezetnek a Wolfsburg ellen, összesítésben 6–1. Milyen gyönyörű este.


A fordulat elmaradt


És mivel a Fiorentina tovább szórakozott, kényelmeskedett, a hajrá egészen izgalmassá vált. Az ukránok jöttek, kalandoztak, a végén majdnem gólt rúgtak, a 93. percben két olasz volt kénytelen az ötösön blokkolni, nagyon kínos fordulatot vehetett volna a meccs. De a fordulat elmaradt, sőt, a 94. percben, amikor már tényleg mindegy volt, Vargas elnyargalt a balon, és bevágott egy nagy gólt a hosszú sarokba. 2–0, nagy nehezen. A legjobb négy között a Fiorentina. Végül is ez volt a lényeg. Meg Sinéad O' Connor riposztjai.


A meccs összefoglalója


A további meccseken

Plenty of drama as ACF Fiorentina, SSC Napoli - Official Page, FC Dnipro and Sevilla FC advance! #UEL

Posted by UEFA Europa League on Thursday, April 23, 2015

Az Európa Liga elődöntőjének mezőnye

  • Sevilla (spanyol)
  • Dnyipro (ukrán)
  • Fiorentina (olasz)
  • Napoli (olasz)
Az EL-elődöntők sorsolását – akárcsak a BL-elődöntőkét – pénteken tartják Nyonban.

Lájkolj minket a Facebookon!