Az EP kiadja a KGBélaként elhíresült jobbikos politikust

Fotó: MTI/EPA / Olivier Hoslet

-

Kovács Béla tagadja a kémkedést.


Az Európai Parlament Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztése mellett szavazott – jelentette be Facebook-oldalán Jávor Benedek, az Európai Parlament tagja. Az MTI is kiadta ugyanezt, nagyjából ugyanakkor.


Az Európai Parlament Jogi Bizottsága hétfőn Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolta hónapokig tartó vizsgálatsorozat után.

Kovács Béla azután az MTI-nek azt mondta, szeretné, ha mielőbb véget érne az ügye. Együttműködik a magyar hatóságokkal, és reméli, hogy tisztességes lesz az ügyében folyó eljárás és bírósági döntés.

Tavaly májusban kérte Polt Péter legfőbb ügyész Martin Schulz európai parlamenti elnöktől Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését. Az indok a sajtóban eddig megjelent értesülések szerint az európai közösség intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja volt. A politikus ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014. április elején tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogat. Kovács Béla több nyilatkozatban tagadta a kémkedést.

A Jobbik az EP döntésére úgy reagált, „fény derülhet végre az igazságra Kovács Béla ügyében”, most ugyanis „csak a kormánypárti rágalmakon alapuló sajtópletykákat lehet ismerni.”