Az EP Blattert azonnali távozásra kötelezheti csütörtökön

-

HÁTTÉR

Az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban várhatóan felszólítja Joseph Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökét, hogy azonnal távozzon posztjáról, és ne várja meg a decemberi, rendkívüli közgyűlést.


A határozat szerint – amelynek tervezetét a Reuters ismertette, és amelyet vélhetően el fognak fogadni Strasbourgban –, az EP ideiglenes vezetőt fog kérni a FIFA élére.


Navracsics Tibor sportügyekért is felelős uniós biztos a téma szerdai vitájában úgy fogalmazott, hogy a FIFA-ban a kis változás biztosan nem lesz elég, de talán a nagy változás sem elégséges. „A FIFA-nak új kezdésre van szüksége" - tette hozzá.


A 79 éves svájci sportvezetőt május 29-én választották meg ötödik alkalommal a FIFA elnökének, de négy nappal később lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlésig marad hivatalában. Ennek időpontja nagy valószínűséggel december 16-án lesz.
A május végi tisztújító kongresszus előtt két nappal korrupciós botrány robbant ki, hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. A nyomozás érinti Blattert is.