Az ENSZ tehetetlen a gáztámadás kapcsán

Fotó: Europress/AFP/UN/Eskinder Debebe / Europress/AFP/UN/Eskinder Debebe

-

Szavazás nélkül ért véget helyi idő szerint csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az április 4-i szíriai feltételezett vegyifegyver-támadással összefüggésben összehívott második rendkívüli ülése a héten.


A BT helyi idő szerint késő délutánig elhúzódó zárt ajtók mögött tartott egyeztetését követően ismételten nem került sor szavazásra az amerikai-brit-francia szövegezésű határozattervezetről. Ehelyett két rivális dokumentumot is köröztettek a BT-ben, az egyiket Oroszország, a másikat a Biztonsági Tanács tíz ideiglenes tagja javasolta.

A BT szerdai ülése is szavazás nélkül ért véget. Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia által előterjesztett határozattervezet elítélte volna a szíriai Han Sejkun településén történt állítólagos mérgesgáz-támadást, amelyben legalább 86-an vesztették életüket és 546-an megsebesültek. A tervezet vizsgálatot rendelt volna el, szankciókat ugyanakkor nem helyezett kilátásba. A dokumentum részletes adatokat követelt volna a szíriai légierő keddi bevetéseiről, és a repülési tervekről. A bekért információk között az érintett katonai parancsnokok és tisztek nevei is szerepeltek volna, illetve a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) nyomozói számára a hozzáférés az ügy szempontjából releváns szíriai légibázisokhoz.

Oroszország "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte a tervezet előző változatát. A tárgyalásokon Moszkva saját határozattervezetet javasolt, amely nem írta volna elő a szíriai kormány együttműködését a vizsgálatban.

Az ENSZ BT tíz ideiglenes tagja által csütörtökön javasolt kompromisszumos határozattervezet a nyugati hatalmak dokumentumát veszi alapul azzal, hogy annak szövegéből eltávolították a damaszkuszi rezsim irányába megfogalmazott követeléseket. Ezeket a világszervezet 2013-ban elfogadott vegyi fegyverek használatának tilalmára vonatkozó 2118. határozatának egyes pontjaival helyettesítették, miszerint a szíriai vezetésnek teljes mértékben együtt kell működnie az OPCW-vel és az ENSZ-szel, ennek keretében a szervezetek szakértőinek minden létesítményhez és személyhez hozzáférést kell biztosítani, amelyek a vizsgálat szempontjából jelentőséggel bírhatnak.

Oroszország ENSZ-képviseletének vezetője csütörtökön óva intette az Egyesült Államokat, hogy katonai lépéseket tegyen Szíria ellen, és arra figyelmeztetett, hogy ennek "negatív" következményei lennének. Minden felelősség azokat terhelné, akik ezeket a kétségbe vonható és tragikus lépéseket megteszik - mondta Vlagyimir Szafronkov nagykövethelyettes. A negatív következmények között Irak és Líbia példáját említette.