Az ENSZ tagállamait fenyegeti Trump és Haley nagykövet

Fotó: MTI/AP / K.M. Chaudary

-

Az USA nem tűrné, hogy az ENSZ közgyűlése bírálja a döntést, hogy Jeruzsálemet tekintik Izrael fővárosának.


A támogatások megvonásával fenyegette Donald Trump azokat az államokat, amelyek az ENSZ-ben az USA ellen szavaznak. A határozattervezet felszólítaná Washingtont, hogy vonja vissza Jeruzsálem státuszáról szóló döntését. "Dollár-százmilliókat, sőt milliárdokat kapnak, aztán ellenünk szavaznak. Nos rendben, figyelni fogjuk ezeket a voksokat. Hadd szavazzanak csak ellenünk. Sokat megspórolunk. Minket aztán nem érdekel" – mondta az USA elnöke.

Nikki Haley, az USA ENSZ-nagykövete is megtorlással fenyegette a határozattervezetet támogató országokat. Az ENSZ 193 tagállama közül a legtöbbnek eljuttatott levelében és a Twitteren is azt írta, hogy Trump elnök "személye elleni támadásnak" veszi a voksolást, az USA pedig névsort vezet majd a renitensekről.

A több mint 180 államnak megküldött levélben Haley azt írja, a Trump-kormányzat mindössze azt szeretné, hogy elismerjék az izraeli-amerikai történelmi barátságot és partnerséget, illetve az USA nagykövetségének áthelyezéséről szóló döntését. "Az elnök szorosan figyelemmel kíséri majd ezt a voksolást, és arra kért engem, hogy jelentsem számára, mely országok szavaznak ellenünk. Minden egyes voksot feljegyzünk" – áll a levélben.

Az amerikai ENSZ-nagykövet a Twitteren ennél élesebb hangnemet ütött meg. "A világszervezetnél mindig azt kérik, tegyünk és adjunk többet. Így, amikor az amerikai nép akaratából arról döntünk, hová helyezzük a MI nagykövetségünket, nem arra számítunk, hogy azok, akiket támogattunk, ellenünk forduljanak. Csütörtökön szavazáson bírálják majd elhatározásunkat. Az Egyesült Államok jegyezni fog minden szavazatot."Rijád al-Malki palesztin és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a világszervezet közgyűlésének ritkaságszámba menő, rendkívüli ülésére tartva élesen bírálták a nyilatkozatokat, s azzal vádolták Washingtont, hogy megfélemlítéssel próbálkozik. A külügyminiszterek remélik, hogy az államok nem hajlanak meg Haley nyomásgyakorlása előtt, és lelkiismeretük szerint voksolnak majd.

Cavusoglu szerint egyetlen becsületes állam sem fog meghajolni. "A világ megváltozott. Az a felfogás, hogy erősebb vagyok, tehát igazam van, megváltozott. A mai világ az igazságtalanságok ellen lázong" – mondta. A határozattervezet Jemen és Törökország terjesztették elő, ez utóbbi az Iszlám Együttműködés Szervezetének soros elnöke.


A szövetségesek is

Az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülését azután hívták össze, hogy az USA hétfőn megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában az egyiptomi határozattervezetet. Az semmisnek és jogi vonzatot nélkülözőnek nyilvánította volna a Jeruzsálem státuszára vonatkozó egyoldalú döntéseket. A megvétózott határozattervezet azt követelte volna Trumptól, hogy vonja vissza a Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését, mellyel elismerte a várost Izrael fővárosának.

Trump december 6-i döntése miatt mindennaposak a tüntetések a palesztin területeken, és nemcsak az USA-val ellenséges országok, de Washington számos szövetségese is elítélte az amerikai elnök határozatát.

Az ENSZ-közgyűlés döntése jogilag nem kötelező, de komoly politikai súlya van. Jeruzsálem sorsa a palesztin-izraeli konfliktus jelenleg legkényesebb pontja. Izrael örök és oszthatatlan fővárosaként tekint a városra, miközben a palesztinok annak keleti, Izrael által megszállt, majd annektált részét tennék meg leendő államuk fővárosának.