Az ENSZ-t bírálja egy szíriai, aki túlélt egy ideggáztámadást

Fotó: AFP / AHMED DEEB / AFP / AHMED DEEB

-

Első ízben kaptak szemtanúktól beszámolót az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai a Szíriában klórgázzal végrehajtott támadásokról egy csütörtökön, zárt ajtók mögött tartott meghallgatáson.


A gáztámadásokról már korábban tájékoztatott a sajtó és az emberi jogi szervezetek, de közvetlenül érintett személyek eddig nem jutottak el a testület elé. Most két szíriai orvos mondta el a világszervezet New York-i központjában, hogy mit tapasztalt. Ők a klórgáz áldozatait kezelték márciusban az északi Idlíb tartományban.


A meghallgatáson jelen volt egy szíriai fiatalember is, aki 2013. augusztus 21-én szarin ideggázzal végrehajtott támadást élt túl Damaszkusz egyik külvárosában. Hangsúlyozta a tanács tagjainak, hogy milyen sokat számít, hogy a nemzetközileg tiltott cselekmény büntetlen maradt, mivel „a BT tétlensége csak a szélsőségeseket erősíti, mert a reménytelenséget táplálja”.

A Nyugat – főként az Egyesült Államok fenyegetésével – kikényszerítette a szíriai vegyi fegyverek leszerelését, de a rendszer azóta klórgázzal pusztítja az ellenfeleit, akiket terroristáknak minősít.

Az egyik orvos elmondta, hogy a BT 15 tagjának túlnyomó többsége elszámoltatást követel, kivéve Szíria szövetségeseit: Oroszországot, Kínát és Venezuelát. Moszkva azzal érvel, hogy nincs egyértelmű bizonyíték a damaszkuszi kormányzat bűnösségére.