Az ENSZ szerint megoldható lenne a calais-i menekültválság

Fotó: MTI/EPA / YOAN VALAT

-

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arra szólította fel pénteken Franciaországot, hogy dolgozzon ki sürgősségi tervet a Csatorna-alagút francia oldalán kialakult menekültválság kezelésére.


A szervezet már tavaly is „sürgős, átfogó és tartós válaszintézkedéseket sürgetett Európa, de elsősorban a francia hatóságok részéről” a La Manche csatorna francia oldalán fekvő Calais-ban egyre súlyosbodó válság kezelésére, és ezt ismétli meg most is – jelentette ki Vincent Cochetel, az UNHCR európai igazgatója.

Cochetel szerint a kormánynak a természeti katasztrófákra elkülönített költségvetési keretből kellene forrásokat felszabadítania a calais-i menekültügyi helyzet kezelésére. Az igazgató szerint olyan, kisebb volumenű válsághelyzetről van szó, amelyet könnyedén meg lehetne oldani, ha a párizsi kormány hajlandó lenne rá. „Ez kezelhető helyzet” – mondta.

Az UNHCR igazgatója emellett Nagy-Britanniát is bírálta együttműködési hajlandóságának hiányáért. „Arra szólítjuk fel Nagy-Britanniát és az Európai Unió többi országát, hogy működjenek együtt az illetékes francia hatóságokkal” – mondta Cochetel. Calais-ban mintegy háromezer menekült vár a kedvező alkalomra, hogy vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva átjusson a brit oldalra. A Csatorna-alagút francia oldalán felállított rögtönzött sátortáborokban Cochetel szerint „megdöbbentő körülmények” uralkodnak.

A mintegy ötven kilométer hosszú alagúton az elmúlt hetekben több ezer alkalommal tettek kísérletet migránsok arra, hogy átjussanak Franciaországból Nagy-Britanniába. A tisztségviselő „riasztónak” nevezte, hogy már legalább tíz bevándorló halt meg a La Manche csatornán való átkelési kísérlet közben.