Az ENSZ kivizsgálná, ki vetett be vegyi fegyvert

-

Már több mint két éve, hogy először vetettek be vegyi fegyvert Szíriában. Az ENSZ Biztonsági Tanács viszont csak most jutott egyetértésre, milyen szövegű határozatot hozzanak: feláll a vizsgálóbizottság, és szankciók is lehetnek.


A szíriai vegyifegyver-támadások elkövetőinek felkutatásáról szóló határozatot fogadott el pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban. A tizenöt tagú testület egyhangúlag szavazta meg a határozattervezetet, amely szakértői csapatot bíz meg a „klórgázzal és más mérgező anyagokkal” elkövetett támadások felelőseinek azonosítására Szíriában. A dokumentum megszövegezésében Oroszország, Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik legfőbb szövetségese is részt vett. Korábban Moszkva többször is megvétózta az ENSZ BT Szíriáról szóló határozatait.

A határozat szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak három héten belül az ENSZ, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértőiből álló csapatot kell létrehoznia, akiknek a feladata, hogy azonosítsák azokat a „személyeket, egységeket, csoportokat vagy kormányokat”, akik e fegyverek bevetését „végrehajtották, megszervezték, pénzelték” vagy más formában támogatták. A szakértők megállapításai alapján nemzetközi szankciókat is bevezethetnek a felelősökkel szemben.

A szíriai felkelők többször is megvádolták az Aszadhoz hű erőket azzal, hogy klórgázt vetettek be. A Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő szervezet korábban arról számolt be, hogy március közepétől a hónap végéig hat vegyifegyver-támadás történt Idlíb tartományban. Az iraki kurd autonóm tartomány vezetése saját bizonyítékaira hivatkozva korábban azt közölte, hogy az Iszlám Állam nevű terrorcsoport ugyancsak használt klórgázt a támadásai során.

Az ENSZ BT két éve, a Damaszkusz külvárosában történt vegyifegyver-támadást követően – az Egyesült Államok és Oroszország egyetértése alapján – határozott a közel-keleti ország vegyifegyver-készletének megsemmisítéséről. A megállapodás értelmében Szíria elvben teljes vegyifegyver-készletét megsemmisítette. Az OPCW szerint azonban klórgázt ezután is rendszeresen használtak vegyi fegyverként Szíriában.

A szarintól és a ricintől eltérően a klórgáz nem számít vegyi fegyvernek, hiszen van polgári felhasználása is. A klór ugyanakkor erősen mérgező, nem véletlen, hogy ezt használták először vegyi fegyverként száz éve, az első világháborúban.