Az ENSZ elítélte Észak-Koreát

Forrás: MTI/EPA/KCNA

-

Elítélte Észak-Korea legutóbbi rakétakísérletét hétfői ülésén az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), amely felszólította Phenjant, hogy tartózkodjon az ázsiai ország rakétakísérleteire vonatkozó világszervezeti tiltás megsértésétől.


A testület tagjai közleményükben egyben azzal fenyegették meg az észak-koreai vezetést, hogy a tiltás ismételt megszegése esetén újabb „jelentős intézkedésekkel” fogják sújtani az országot.

A BT, miközben megerősítette elkötelezettségét, hogy békés úton szándékozik rendezni a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet, felszólított minden államot, hogy kettőzze meg erőfeszítéseit az Észak-Korea ellen elrendelt büntetőintézkedések teljes mértékű végrehajtására. A testület tagjai egyben arra is felhívták a figyelmet, hogy folyamatosan követik a régióban történő eseményeket, és szükség esetén „további jelentős intézkedéseket” foganatosítanak a jelenlegi szankciók súlyosbítása érdekében.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség korábban arról számolt be, hogy az országban vasárnap ballisztikus rakétával sikeres kísérletet hajtottak végre. A jelentés szerint a Pukkikszon-2 (Sarkcsillag-2) típusú, nukleáris töltet hordozására képes rakéta indítását Kim Dzsong Un észak-koreai vezető személyesen irányította.

A BT eddig öt, Észak-Koreára vonatkozó határozatot fogadott el, hogy rákényszerítse a kommunista országot az atom- és rakétaprogramjáról való lemondásra, de hasztalan. A legutóbbi, tavaly márciusban elfogadott határozat minden korábbinál súlyosabb szankciókkal büntette Phenjant, és a többi között exporttilalmat vezetett be ellene.