Az ENSZ egyik tisztviselője is elégedetlen a menekültek körülményeivel

Fotó: AFP / CSABA SEGESVARI

-

Vincent Cochetel azt kérte a magyar hatóságoktól, egyszerűsítsék a regisztrációs eljárást, és javítsanak a menedékkérők fogadásának körülményein.


Egyszerűbb regisztrációs eljárásra, megfelelő ellátásra van szükség azoknak, akik nemzetközi védelmet keresve érkeznek Magyarországra – mondta Vincent Cochetel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) európai elnökségének igazgatója keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

A tisztviselő kiemelte: azt kérik a magyar hatóságoktól, hogy tegyék könnyebbé a regisztrációs eljárást, és engedjék a humanitárius szervezeteknek, hogy segítsenek a határközeli gyűjtőpontokon lévőknek, illetve javítsák a menedékkérők fogadásának körülményeit. Azt is szeretnék, ha a nemrégiben elfogadott új jogszabályokat az uniós és a nemzetközi joggal összhangban hajtanák végre. Továbbá azt kérik, hogy tegyenek különbséget azok között, akiknek nemzetközi védelemre van szükségük, és azok között, akiknek nincs – magyarázta.

Vincent Cochetel hangsúlyozta: felelősségvállalásra, kiszámíthatóságra, szolidaritásra és bizalomra van szükség az uniós tagállamok között, különben néhány ország egyedül marad ezzel a problémával.