Az ENSZ-csúcs alatt dől el a maláj gép ügye is

-

A júliusi orosz vétó ellenére is felállhat a nemzetközi vizsgálóbizottság. Kedden tárgyalnak az áldozatok államainak külügyminiszterei.


Kedden tárgyalnak az MH17-es járat ügyében érintett országok külügyminiszterei New Yorkban. Az ENSZ-csúcs alatt ausztrál, belga, maláj, holland és ukrán résztvevőkkel megtartott tanácskozás célja, hogy nemzetközi bíróság elé állítsák a gép elpusztításáért felelősöket – írja a Guardian.

Az egyik javaslat, hogy az 1988-as Lockerbie-merénylet tárgyalásához hasonló tárgyaláson rendezzék az ügyet. A Skócia felett, líbiai terroristák által felrobbantott gép ügyében a helyi rendőrség és az FBI folytatott közös nyomozást. A gyanúsítottakat Kadhafi 1999-ben kiszolgáltatta.

Létezik azonban egy olyan forgatókönyv is, amely szerint az érintett államok külön-külön vizsgálódnak az MH17-es járat lelövésének ügyében.

Egy holland vizsgálati csoport által összeállított jelentést október 13-án egészen biztosan nyilvánosságra fognak hozni. Az eddig kiszivárgott hírek szerint a jelentésben az áll, hogy egy orosz gyártmányú Buk légvédelmi rakéta semmisítette meg az utasszállítót. A rakétát ukrán szeparatisták által ellenőrzött területről lőtték ki.

Oroszország júliusban tagadta, hogy bármi köze lenne az incidenshez. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában még a vétójogát is felhasználta, hogy az elkövetők elleni vizsgálatot megakadályozza. A vizsgálathoz azonban nem szükséges az ENSZ jóváhagyása, az áldozatok országainak szerződése is elegendő.

Végül megpróbálkozhatnak egy új ENSZ-vizsgálat megindításával, ám valószínűtlen, hogy ez eredménnyel járjon.