Az ENSZ-ben rendkívüli napirendi pont lesz a migránsok halála

Fotó: AFP / DIETER NAGL

-

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a migránsok tragédiájának a világ vezetői figyelmének fókuszába kell kerülnie a Közgyűlés hamarosan kezdődő 70. ülésszakán, ezért a világszervezet első számú tisztségviselője szeptember 30-ra rendkívüli tanácskozást hirdetett meg a témában.


„Ez olyan emberi tragédia, amely eltökélt, kollektív politikai választ követel meg. Ez a szolidaritás válsága, nem a számok válsága” – hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár közleményében, amelyet az Ausztriában, a magyar határ közelében egy teherautóban, valamint a Földközi-tengeren életüket vesztő migránsok tragédiájának hatására adott ki.

Szavai szerint a nemzetközi közösségnek a kötelezettségek betartása mellett nagyobb eltökéltséget kell mutatnia azon konfliktusok megoldására, amelyek a menekülésen kívül kevés választást hagynak az embereknek. Ha a nemzetközi közösség ebben kudarcot vall, akkor a menekülésre kényszerülők száma több lesz a jelenleginél is, amely naponta több mint 40 ezer.

Ban Ki Mun emlékeztetett: a nemzetközi jog, amelyet az államok elismertek, arról rendelkezik, hogy a menekülteknek joguk van a védelemhez és a menedékhez. Felhívta a figyelmet arra, hogy az államok a menedékkérelmek elbírálásánál nem tehetnek megkülönböztetést vallási vagy más identitási alapon, mint ahogy nem kényszeríthetik az embereket arra, hogy visszatérjenek oda, ahonnan elmenekültek, ha jól megalapozott az a félelmük, hogy ott üldöztetésnek vagy támadásnak vannak kitéve.

„Ez nem csak a nemzetközi jog kérdése, miután emberek vagyunk, a kötelességünk is” – írta az ENSZ-főtitkár.

Ban Ki Mun szerint az ismétlődő tragédiák rávilágítanak az embercsempészek és emberkereskedők kegyetlenségére „az Andamán-tengertől a Földközi-tengeren át Európa autópályáiig”, és egyúttal érzékeltetik a védelmet vagy új életet kereső emberek kétségbeesettségét