Az ENSZ-ben bírálták az USA-t a rendőri túlkapások miatt

-

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában a halálbüntetést, guantánamói fogolytábort, a dróntámadásokat és az internetes megfigyelést is felrótták az Egyesült Államoknak.


A testületben – amely 2010 után idén másodszor világította át az Egyesült Államok emberi jogi gyakorlatát – többen felszólították Washingtont, hogy szüntesse meg a halálbüntetést, zárja be a Kuba szigetén működő guantánamói fogolytábort, és építsen ki hatékony biztosítékokat az internetes megfigyelésekkel kapcsolatos visszaélésekkel szemben.

A túlzott rendőri erőszak okán számos állam kritikát fogalmazott meg Malajziától Mexikóig, azt követelve, hogy az Egyesült Államok kettőzze meg erőfeszítéseit a kisebbségek elleni rendőri túlkapások megelőzésére.

Az Egyesült Államoknak van még tennivalója a rendőrségi túlkapások felszámolása terén – ismerte el a visszásságokat a washingtoni kormány képviselője, utalva arra, hogy az utóbbi hónapokban többször előfordult, hogy fehér rendőrök fegyvertelen feketéket lőttek agyon.


Freddy Gray baltimore-i, Michael Brown missouri, Eric Garner New York-i, Ramir Rice ohiói és Walter Scott dél-karolinai tragikus halála arra indít bennünket, hogy még nagyobb eltökéltséggel még többet tegyünk

– mondta James Cadogan, az amerikai igazságügyi minisztérium tisztségviselője.

Az illetékes ugyanakkor kiemelte, hogy az utóbbi ötven évben óriási haladás történt a feketék egyenlőségét biztosító polgárjogok területén az Egyesült Államokban. „Biztosítanunk kell, hogy ezeknek a jogoknak érvényt is szerezzenek”.

Cadogan leszögezte, a kormány eltökélt abban, hogy felelősségre vonja a túlkapással vádolt rendőröket, s közölte, az utóbbi hat évben több mint négyszáz rendfenntartó ellen indítottak eljárást.

A tanács egy nyitott ellenőrző eljárás keretében a világszervezet mind a 193 tagországát átvilágítja négyévente. A vizsgálat témája az emberi jogok érvényesülése az adott államban.

Az amerikai delegációt a hétfői ülésen hosszan kérdezték a rendőri brutalitásról, a több amerikai szövetségi államban is legális halálbüntetésről, valamint a terrorizmus elleni harc keretében indított dróntámadásokról. Pakisztán képviselője azt követelte, hogy Washington fizessen kárpótlást a légicsapások civil áldozataiért.