Az Energiaklub szerint felesleges volt a paksi közmeghallgatás

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A szervezet azt kifogásolja, hogy nem kerültek szóba a lényegi problémák.


Az Energiaklub több ponton fejti ki, miért nem tartja valódi közmeghallgatásnak a csütörtök esti, éjszakába nyúló paksi meghallgatást. A szervezet szerint ez közelhallgatás volt, nem pedig közmeghallgatás, közleményükben azt írták, a felszólalókat minősítő és megalázó megjegyzésekkel igyekeztek elhallgattatni, megtiltották a viszontválaszt.


Az Energiaklub kifogásolja, hogy az eseményen nem derült fény a környezetvédelmi hatástanulmányban nem tárgyalt vagy tisztázatlanul hagyott lényegi problémákra. Így például arra, hogy az Oroszország által szállítani kívánt reaktorblokkok rugalmatlanok és túlméretezettek a magyar villamosenergia-rendszer szempontjából, hogy az ott termelt áram eladhatatlanul drága lesz az európai villamosenergia-piacon, és az sem derült ki, hogy mi lesz a Paks II-ben keletkező radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek sorsa.

Az Energiaklub szerint a közmeghallgatás megerősítette, hogy a kormány egy felesleges, veszélyes, szennyező és drága beruházást akar Magyarországra erőltetni egy alkalmatlan környezeti hatástanulmánnyal. A Greenpeace, az Energiaklub, a Védegylet és a Levegő Munkacsoport szükségesnek tartja, hogy az ügyben eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal szólítsa fel az MVM Paks II Zrt.-t, hogy pótolja a hatástanulmány hiányosságait.

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a közmeghallgatás szünetében tartott sajtótájékoztatón kijelentette: eltökélt szándékuk, hogy a tervezett két új atomerőművi blokkot felépítsék Pakson. Szerinte a környezetvédelmi engedélyezési eljárás dokumentumai tartalmazzák azokat a környezeti hatásokat, amelyekre az erőmű építése során számítani kell. Hozzátette, olcsó villamos energiát szeretnének biztosítani az országnak, a vezetékes energia terén csökkentenék az importfüggőséget, növelnék az ellátás biztonságát és mérsékelnék a szén-dioxid-kibocsátást.