Az Emmi vizsgálja a bezárni javasolt Merényi-kórházról szóló jelentést

Fotó: RÛka L·szlÛ / Róka László

-

Az egészségügyi államtitkárság Székely Lászlónak, az alapvető jogok biztosának jelentése után mozdult meg.


A dokumentumban foglaltakat és a megfogalmazott intézkedések lehetőségét az Országos Tisztifőorvosi Hivatal bevonásával vizsgáljuk. A vizsgálat lezárultát követően tudunk bővebb tájékoztatást adni

– tartalmazza az egészségügyi államtitkárság közleménye.


Az alapvető jogok biztosa júniusban készített jelentést az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház telephelyén, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumban tapasztalt helyzetről, majd tett ajánlásokat.

Székely László az ombudsmani hivatal honlapján olvasható jelentésében a budapesti Merényi-kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegének bezárására kérte az intézmény fenntartóját, az Emberi Erőforrások Minisztériumát.

Az alapjogi biztos arra hívta fel a fenntartót, hogy addig is gondoskodjon az érintett pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek megfelelő ellátásáról, továbbá a centrum jogszabályi előírásoknak megfelelő ápolószemélyzeti létszámáról. Számos más konkrét ajánlás mellett azt is javasolta az intézmény főigazgatójának, intézkedjen, hogy a pszichiátriai osztály zárt részlegén ne alkalmazzanak biztonsági őröket a betegek megfélemlítésére, „beteg személyeket ne rögzítsenek radiátorhoz”, és ott ne tartsanak fogva olyan embereket, akiknek az ápolási dokumentáció alapján már nem indokolt a kötelező intézeti gyógykezelésük.

Az ombudsman az emberi erőforrások miniszterétől több jogszabály-módosítást is kért, például a nem önkéntes pszichiátriai elhelyezésre és kezelésre vonatkozó rendelkezések felülvizsgálatát.A Merényi is reagált

Összehangolt intézkedési tervet készített a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegén feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet (ESZSZK) a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központtal (ÁEEK) közösen – közölte az ESZSZK csütörtökön az MTI megkeresésére.

A közleményben az alapvető jogok biztosának jelentésével kapcsolatban azt írták: a pszichiátriai osztály működését érintő szervezési, szabályozási intézkedések a lehető legrövidebb időn belül megvalósíthatók, az infrastrukturális hiányosságok elhárítása a szükséges forrás biztosítása után kezdődhet meg.

Úgy fogalmaztak, a legnagyobb kihívást azok az ombudsmani ajánlások jelentik, amelyek az ellátó személyzet létszámának növelését célozzák, hiszen az egészségügyi ágazat kritikus emberierőforrás-helyzete alól nem kivétel az ellenőrzött szervezeti egység sem. Minden, a saját hatáskörükbe tartozó intézkedést megtettek és a továbbiakban is megtesznek a megfelelő orvosi és szakdolgozói létszám biztosítása érdekében, de kielégítő megoldást csak a megkezdett kormányzati intézkedések hozhatnak.

Jelezték, az ombudsmani jelentéssel kapcsolatos észrevételeit, állásfoglalását, valamint az intézkedési tervet mind az ÁEEK, mind az ESZSZK a rendelkezésre álló jogszabályi határidőn belül megküldi az alapvető jogok biztosának. Az ESZSZK reméli, hogy a kórház és a fenntartó közös erőfeszítéseivel orvosolhatók a jelentésben kifogásolt problémák, javítva Budapest egyik legnagyobb kapacitású pszichiátriai és addiktológiai ellátó központjában a betegellátás színvonalát és a dolgozók munkakörülményeit – zárul a közlemény.