Az Emmi szerint egy euró sem vész el a TIOP-ból

-

Azt ugyanakkor a minisztériumban elismerik, hogy a szabálytalanságok miatt felfüggesztették a kifizetést, és korrekcióra, vagyis büntetésre kell számítani, ami több milliárd forint is lehet.


Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkársága szerint „egyetlen euró lehívása sem kerül veszélybe vagy válik kétségessé” a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból (TIOP), az uniós támogatás kifizetését csak átmenetileg függesztették fel. A tárca az MTI-nek kedden küldött közleményében azt írták, hogy a magyar hatóságok már ismerték az Európai Bizottság hivatalos döntését a fejlesztési támogatások kifizetésének felfüggesztéséről, és arra időben fel tudtak készülni. Az eljárás már folyik, a hivatalos közzététel „csak egy mérföldkő”, amely két hónapig eltartó tárgyalássorozatot indít meg.

Az Emmi irányító hatóságként 2014-ben vette át a TIOP-ot a megszűnt Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. A tárca az akkori vizsgálatok során nagyon sok hibát tárt fel a projektek tervezésében, a leszerződött projektek többsége el sem indulhatott. 2015 nyarán a minisztérium „sikeres intézkedési csomagjának, innovatív megoldásainak köszönhetően” a bizottság már csak 10-15 százaléknyi tételre kért intézkedést. Ennek egy részére vonatkozik az uniós fejlesztési támogatások kifizetésének múlt szerdai felfüggesztése. Összesen 36 milliárd forintnyi kifizetést tartanak vissza átmenetileg addig, amíg Magyarország meg nem hozza a szükséges intézkedéseket.

Az Emmi hangsúlyozta, hogy bár az eljárás eredményeképpen a büntetés, vagyis „a TIOP korrekciójának” mértéke várhatóan 3 és 8 milliárd forint közé tehető, de nem lesz szükség arra, hogy ezt az összeget költségvetési forrásból pótolják. Egy másik közleményben az Emmi arra hívta fel a figyelmet, hogy semmilyen összefüggés nem lehetséges a felfüggesztés és a természettudományos tantermek felújítását támogató Öveges-program között, mert utóbbi nem a TIOP terhére valósult meg.

Egy neve elhallgatását kérő európai uniós forrás arról tájékoztatta kedden az MTI-t, hogy az unió különböző szabálytalanságok miatt 121 millió euró Magyarországnak járó fejlesztési támogatás kifizetését függesztette fel. Erről március 23-án döntött a bizottság. Az összeg további folyósítását akkor kezdik meg, ha Magyarország kijavítja a szabálytalanságokat, és adott esetben büntetést (korrekciót) is elfogad.