Az EMMI saját halottjának tekinti Jancsó Miklóst

Fotó: MTI/Kallos Bea / MTI/Kallos Bea

HÁTTÉR

Három nappal Jancsó Miklós halála után az EMMI közleményében azt írja, hogy a filmrendező családjával közösen gondoskodik a temetésről.


A 93 éves korában, január 31-én elhunyt cannes-i díjas, Balázs Béla-díjas, kétszeres Kossuth-díjas rendező és kiváló művész temetésével kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írja, felidézi majd Jancsó Miklós életútját.

Hétfőn reagált a Filmalap is. Közleményük elején egy a rendező 85 éves korában készült interjút idéznek, amiben „a rá jellemző öniróniával és lazasággal” azt nyilatkozta, „bár annak idején úgy gondolta, minden nagyjátékfilmjéért egy fogával fizet, most, a harmincadik film után, hogy már csak műfogai maradtak, azon gondolkodik, talán korábban elkezdte a fogak elvesztését, mint a filmcsinálást.”

Korábban több olyan hírről lehetett olvasni, ami hiányolta a kormány reakcióját. Nyáry Krisztián író a Facebookon múlt pénteken például egy posztban jegyezte meg: „a kultúráért felelős miniszter ma nyilvános sajtóeseményen vett részt, és nem mondott egy szót sem Jancsóról?”.

Jancsóról külföldön sokak mellett cikket írt a New York Times is.

A rendezőről itt és itt írtunk és itt tettünk közzé egy korábban nem látott videóinterjút.