Az embernek hivatalosan is sikerült beszennyeznie az egész bolygót

Fotó: Flickr / Flickr

-

Az óceán legmélyének élőlényeiben is rengeteg mérgező anyagot találtak.


A kicsiny rákok – például a sárgás színű Hirodellea giga – a Csendes-óceán 10 kilométernél is mélyebb, sötét vizeiben élnek. Szervezetükben a kutatók nagy koncentrációban találták meg a transzformátorokban, festékekben használt poliklórozott bifenileket (PCB) és az égésgátlóként alkalmazott polibrómozott bifenilétereket (PBDE).


Minden egyes mintában ott voltak a szennyező anyagok, függetlenül az élőlények fajától és a mélységtől, ahonnan származik

– mondta Alan Jamieson, a Nature Ecology and Evolutionban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A főként az Aberdeeni Egyetem tudósaiból álló kutatócsoportot leginkább az döbbentette meg, hogy még az érintetlen vadonnak tűnő vizekben élőknél is nagy koncentrációban találtak mérgeket. Egy mintában 50-szer nagyobb volt a PCB koncentrációja, mint Kína egyik legszennyezettebb folyójának rákjaiban.


Süllyed, halmozódik

A kutatócsoport szondája az óceánok legmélyebb pontja, a 11 033 méter mély nyugat-csendes-óceáni Mariana-árok és az Új-Zéland térségében található Kermadec-árok fenekéről is hozott fel élőlényeket.

A nagy mennyiségű szennyezés azért fordulhat elő, mert a szemét és a haltetemek a tengerfenékre süllyednek és felhalmozódnak.


Az eszkimók tejében is

A 2001-es stockholmi egyezményben a kormányok megállapodtak, hogy a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok, az úgynevezett POP-k előállítását és használatát megszüntetik. Köztük voltak a PCB-k is. 2009-ben a PBDE-ket is felvették a listára, amelyen így már 26 vegyi anyag szerepel.

A POP-anyagok közül több is a zsírszövetekben halmozódik fel, a legmagasabb koncentrációk egyikét az Északi-sarkvidéken mérték, az eszkimó anyák tejében is. A déli ipari üzemek szennyező anyagait ugyanis északra hordják a szelek és az óceáni áramlatok.