Az emberiség gondja-baja: kihűl a kávé

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Johnny Chih-Chung Chang / Getty Images/iStockphoto / Johnny Chih-Chung Chang

-

Panaszkodott már arra, hogy az iPhone fülesének kábele összegabalyodott a táskában? Hát arra, hogy túl gyorsan hűl ki a kávé? Gratulálunk, önnek első világbeli problémái vannak. Szerencsére a startupok egymással versengve próbálják megoldani őket. Új sorozatunk egy-egy ilyen probléma történetét veszi végig. Kezdjük rögtön a kávéval.


A termosz feltalálásáig egészen az 1800-as évek végéig kellett várni. Addig a hordozható és meleg maradó folyadék távoli álom volt. Bezzeg modern szamovárok már az 1700-as évek elején voltak. (És persze az ókori kínaiak is ismerték, de ők mindent.) A sztori egy klasszikus startupos hibával kezdődik. A kétfalú, a falak közt légüres teret tartalmazó vákuumpalackot feltaláló Sir James Dewar nem védette le a találmányát, így 1904-ben két német üvegfújó tette meg helyette. A márkanév a mára köznévvé vált Thermos lett. Maga a folyadéktároló azonban még nem oldja meg a problémát. Az elején forró benne az ital, a végén langyoskás. Hát hol van ez a tökéletes hőmérsékletű kávétól?


1906-ban bejegyzett termosz szabadalom


Száz év is kevés volt, hogy tökéletes megoldás szülessen, de ez nem azért történt, mert a mérnökök lustálkodtak. Elég a Google szabadalomkeresőjébe beütni a termoszos bögre kifejezést. Évtizedekre kell szűkíteni a találatokat, hogy egyáltalán kezelhető legyen a szabadalomfolyam. Villamos termosz: átlag tízévente feltalálják Villamos termosz: átlag tízévente feltalálják A hatvanasokban jó ötletnek tűnt az önmelegítő üveg, amiről kis kutatás után kiderül, hogy már 1935-ben is üzletet próbáltak csinálni. A hetvenes években szájjal nyitható tetőre és zárható szelepre találunk terveket. A nyolcvanasokban az olcsó kerámiák és a megfizethető elektronika szült csodákat. Gondoltak volna arra, hogy a kulacs aljába rádiót lehet építeni, és így zene is jár a kávéhoz? (A rádió örök ötlet, azóta van fésűbe szerelt is.) Már ne is tegyék, 1987-ben levédették az ötletet. A kilencvenesekben pedig fogták mindezeket, összekeverték és lefestették neonszínűre. Szájjal nyitható, rádiós, magnézium-ötvözetből készült termosz, valaki? Óriásbarristák vállán áll az ipar.

Egy Joulie 31 grammal teszi nehezebbé a csészét


Technológia egyenest a laborból

Az ideális hatvan fokos kávét a legújabb korban a Kickstarter ígérte meg az embereknek. Az évi több alkalommal feldolgozott "a legjobb utazós bögre" téma után végre valami újat kínált: alkalmazott tudományt, háztáji csúcstechnológiát. A Coffee Joulies nevű eszközről már elsőre is látszott, hogy a csúcstechnológia ellenére őrületesen kényelmetlen. A feltaláló olyan acél kávészemeket ígért, aminek a belsejében olyan termoaktív anyag található, amely 60 fok felett energiát vesz fel és megolvad, majd kihűlve visszasugározza a hőt a környezetébe. A csapat szerény volt, alig több, mint kétmillió forintot kért a gyártás megindítására, ehhez képest 68 milliót kaptak. Az ötlettel először csak az volt a baj, hogy fémdarabokat kellett a teába dobálni. Az első tesztek után aztán kiderült, hogy körülbelül egy óráig tartja az iható intervallumban a kávét az eszköz. Az olvasóra bízzuk, hogy megér-e ez 60 dollárt.

Negyven kávéba kerül a tökéletes bögre


A nagy hőt gyorsan elnyelő, majd lassan kisugárzó anyagból nem csak a pohár alján gyanúsan kocogó fém cuccokat lehet gyártani. A Temperfect nevű bögrének a belső fala készült a csodálatos szigetelőanyagból. Az eggyel kintebbi fala pedig a szokásos termoszpohár elvet követi. A feltalálók szerint még másfél óra múltán is hatvan fokos benne a tea. Egy ilyen ígérettel nem lehet melléfogni: a csapat 5 millió forintnyi tőkét kért, de hatvanmilliót kapott. A Temperfect ugyan még nem kapható - júliusra ígérik - árat viszont már tudunk hozzá. A mezítlábas, azaz szilikongumis külsejű úti bögre közel nyolcezer forintba kerül, a  dollárba, a fullextrás titán-dioxid bevonatúért viszont már 62 ezer forintot kérnek. Az a dühítő, amikor egy ilyen tűnik el a céges konyhából. Érezhetően nincs megoldva a 110 éves probléma. A kávé még mindig lehűl, az emberiség nem hajtotta teljesen az uralma alá a termodinamikát. Ha van egy jó ötlete, még mindig milliókat kereshet a tökéletes pohárral.