Az emberiség fele herpeszes

Fotó: KKO / KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA

-

Pontosabban több, mint a fele. Az Egészségügyi Világszervezetnek elég kemény adatai vannak a vírus előfordulásáról.


A WHO 2012-es becslések alapján próbálta először meghatározni, hogy milyen arányban fordul elő a herpesz vírusa a teljes lakosságban, és arra jutott, hogy szinte mindenütt ott van és szinte mindenkit megfertőz.

A herpeszt két, egyelőre gyógyíthatatlan vírus okozza, a HSV-1 és a HSV-2. A HSV-1-et legtöbbször a száj fertőzéseivel hozzák összefüggésbe, a vírus világszerte 3,7 milliárd 50 év alatti embert fertőz meg – vagyis ebben a korcsoportban az emberiség kétharmadát.

A WHO szerint a HSV-1 140 millió embernél nemcsak deréktól felfelé, hanem lefelé, a nemi szerveknél is fertőz, amit elsősorban a fiatalok körében az orális szex elterjedésével magyaráznak.

A HSV-2 viszont már alapjáraton nemi úton terjed, és a nemi szerveket fertőzi. Ez világszerte 400 millió 50 év alatti embernél fordul elő.

Annak ellenére, hogy mindenütt jelen van, nem fordítunk rá olyan figyelmet, mint más gyakori betegségekre, például az influenzára vagy a cukorbetegségre. A herpesz ritkán öl, inkább csak kellemetlen tüneteket okoz, a hallgatást azonban az indokolja, hogy rajta van a szexszel összefüggő stigma. Még úgy is, hogy nem lehet kifejezetten szexuális úton terjedő betegségként tekinteni rá úgy, mint mondjuk a gonorrheára vagy a chalmydiára.

A herpesszel kapcsolatos tabuk a mai napig erősek, pedig a vírus bárkit megfertőzhet. A WHO ezért is figyelmeztet arra, hogy a jelenléte hatalmas teher, hiszen az egyik leggyakoribb fertőzésről van szó, viszont addig, amíg tabuként kezeljük, nehéz lesz felvenni vele a harcot.