Az emberek többségének nincs biztos állása

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Világszerte a dolgozók háromnegyedének egyáltalán nincs szerződése.


A pénzügyi válság miatt több a bizonytalan munkahely, ami hozzájárul a növekvő társadalmi egyenlőtlenséghez és a szegénységhez - áll a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) új jelentésében. A dolgozók mindössze negyedének van állandó munkaszerződése, de a többiek is csak határozott idejű vagy ideiglenes szerződéssel kapnak munkát. Sokan vannak olyanok is, akik szerződés nélkül dolgoznak vagy önfoglalkoztatók.

A dokumentum szerint a pénzügyi világválság jelentősen fellendítette a részmunkaidős foglalkoztatást, különösen a nők körében, ugyanakkor csökkenés tapasztalható a globális ellátó hálózatokhoz kötődő állások területén.

Az ILO arra figyelmeztet, hogy a kormányoknak ki kell dolgozniuk azt a politikát, amelynek révén ellensúlyozhatják, hogy a világban egyre kevesebb embernek van teljes munkaidős állása.

A jelentés szerint a foglalkoztatás minőségének a romlása és a munkanélküliségnek a 2008-as pénzügyi válság óta bekövetkezett emelkedése 3,7 trillió dollár veszteséget okozott a világgazdaságnak, egyfelől a kieső kereslet, másfelől a súlyosbodó egyenlőtlenségek miatt.