Az emberek több mint fele, sem télen, sem nyáron nem utazik sehova

-

Egy új reprezentatív felmérés szerint a magyarok 36 százaléka utazik el pihenni december és március között, szemben az elmúlt öt év 30 százalékos átlagával. Nyáron az derült ki, hogy a lakosságnak csak mintegy 48 százaléka utazik el.


A többség csak néhány napra utazik el, jellemzően kettesben, és főként városnézéssel vagy wellness szállodákban töltik az időt, derül ki a Budapest Bank felméréséből. A megkérdezettek 36 százaléka túrázni vagy a téli sportok kedvéért megy.

Utasbiztosítást csak a téli utazók kétharmada köt, a maradék egyharmad vagy sajnálja rá a pénzt, vagy bízik abban, hogy semmi baj nem lesz.

A megkérdezettek 59 százaléka előre megtakarított pénzből telel, míg 70 százalékuk maga szervezi az útját. A kiadásokat még mindig elsősorban készpénzzel fizetik, ugyanakkor minden második válaszadó inkább bankkártyával fizet, ha van rá lehetősége.

Budapest Bank nyáron is felmérte az utazási szokásokat. Akkor az derült ki, hogy a lakosságnak csak mintegy 48 százaléka megy nyaralni. Az átlag 9 nap, a legnépszerűbb helyek pedig a Balaton és más belföldi célpontok. 23 százalék azoknak az aránya, akik valamelyik európai tengerpart felé veszik az irányt.