Az emberek érdekében, az állatkínzók ellen – videó

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Az állatkínzás szigorúbb büntetéséért tüntettek több ezren Budapesten. Az állatvédő szervezetek felhívására összegyűlt tiltakozók a Nyugati térről vonultak az Országház elé, a szervezők átnyújtották az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának azt a javaslatot, amely az állatkínzás büntetésének szigorítását tartalmazza. Hasonló javaslat volt már tavaly év végén a Ház előtt, de a többség nem támogatta. Jelenleg az állatkínzók többsége felfüggesztett büntetéssel megússza tettét.


A tüntetést a civilek egy közelmúltban történt eset után szervezték: egy Borsod megyei községben egy fiatalember – a polgármester fia – baseballütővel agyonvert egy kutyát, az esetről készült videó pedig felkerült az internetre és óriási felháborodást váltott ki. A demonstráció több mint 120 szervezet összefogásával jött létre, Budapesten kívül Győrben, Szegeden és Szombathelyen is tartottak megmozdulást.


Az állatkínzás ellen tüntettek Budapesten. A demonstrálók többsége azt szeretné, hogy letöltendő börtönbüntetés járjon egy állat megkínzásáért.

Közzétette: VS.hu – 2016. február 20.

A szervezők nevében Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy a civilek által kezdeményezett és előkészített törvénymódosító javaslat az állatkínzásért járó büntetési tételeket emelné meg és vétség helyett bűntetté minősítené az állatok kínzását, bántalmazását.Jelenleg a Büntető törvénykönyv szerint az állatkínzásért kiszabható büntetés felső határa 2 év, minősített esetben 3 év szabadságvesztés. Mivel az állatkínzás, bántalmazás jelenleg vétség, a bírói gyakorlat szerint az ilyen ügyekben hozott ítéletek főként felfüggesztett börtönbüntetéssel végződnek. Hiába adott a törvényi háttér, a büntetésnek nincs elrettentő hatása.


A törvénymódosító javaslat az állatkínzást legfeljebb 3 évig, minősített esetben 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná és bűntetté minősítené át az ilyen cselekményeket, így akiket bűnösnek találnak a bíróságok, nagyobb eséllyel kerülhetnének börtönbe. Az állatvédő szervezetek törvénymódosító javaslatát Horváth István (Fidesz), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke vette át. A politikus úgy fogalmazott, hogy „egy egészséges társadalomban nincs helye az állatkínzásnak, nincs helye a vandalizmusnak. Fontos, hogy olyan törvények legyenek, amelyek a végrehajtás mellett megfelelő elrettentő erővel is bírnak”. Az ígérte, az illetékes bizottság szakértők bevonásával minél előbb meg fogja vizsgálni a javaslatot.