Verdasco: Ha rajtam múlna, egyáltalán nem lehetne fogadni

Fotó: AFP / SAEED KHAN

-

Andy Murray mélyebb összefüggésekre világított rá a tenisz bundabotránya után. Fernando Verdascót közvetlenül Rafa Nadal legyőzése szembesítették az őt ért vádakkal.


A tenisz nagyágyúit folyamatosan faggatják a hétfőn kirobbant bundabotrány miatt. Fernando Verdascót például közvetlenül Rafael Nadal legyőzése után kezdték kérdezgetni, mert az elemzők hat meccsét is gyanúsnak találták az elmúlt öt hónapban – írja a Telegraph. „Sokan vannak a világon, és sokfélét beszélnek – fejtegette a spanyol játékos –, nem lehet mindenkit kontrollálni. Ha rajtam múlna, egyáltalán nem lehetne fogadni, de nincs ehhez hatalmam. Próbálunk harcolni a csalás ellen, többet nem igazán tudok mondani.”


Verdascótól azt is megkérdezték, felkeresték-e bundázni akarók: „Nem, engem nem.”Stan Wawrinka éppen az ellenkezőjét tenné, mint Verdasco, vagyis bevonná a tenisz támogatásába a fogadóirodákat, amelyeknek így érdekükben állna ügyelni a tiszta versenyre, hiszen a fogadási csalások anyagi veszteséget okoznának nekik.

Andy Murray – hasonlóan a konkrét neveket követelő Roger Federerhez – erős figyelmeztetésnek tartja ezt az ügyet, amely komolyabb erőfeszítésekre kényszeríti a sportágat. „Nem feltétlenül örülünk ennek, de lehet pozitív hatása, ha jól reagál rá a tenisz – mondta a brit játékos. – A bunda és a dopping minden sportágban komoly fejtörést okoz. Egyetlen sportág sem tiszta, sőt nem csak a sport, általában az élet sem. Az emberek csalnak. Sokan csalnak mindenféle munkákban vagy épp a kapcsolataikban. Mint játékos, nem tehetek semmit, de egy ilyen ügynél azt szeretném, ha megtalálnák és eltiltanák az érintetteket.”Djokovic még hétfőn elárulta, hogy 2007-ben 200 ezer dollárt ajánlottak neki, hogy veszítsen az első fordulós meccsén, Szentpéterváron. Hozzátette, természetesen ő és a stábja elutasította az ajánlatot.

A BBC és a Buzzfeed dokumentumokra hivatkozva állítja: az elmúlt tíz évben 16 top ötvenes játékos meccsein bundáztak, összesen pedig 28 profi teniszező érintett az ügyben. Állítólag a mostani AusOpenen is elindultak közülük nyolcan.